Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in beeld: Daniel Osorio

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Onze rubriek Brussel in Beeld bewijst dat elke week, maar ook op andere sites en in fotogalerijen vallen er mooie Brusselse foto’s te bewonderen. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Vandaag stellen we onze lens scherp op Daniel Osorio. “Ik vind mensen en gezichten bijzonder boeiend.”

Daniel Osorio, ook bekend als Dani Oshi, is een 29-jarige computeringenieur. Hij komt oorspronkelijk uit Caracas, de hoofdstad van Venezuela, maar vestigde zich twee jaar geleden in Brussel. Fotografie is zijn passie. Zijn voorkeur gaat uit naar straatfotografie en portretten. Hij heeft een eigen website en is actief op Facebook, Tumblr, Flickr en Instagram. Een van zijn opmerkelijkste projecten is Faces & Photography, waarin hij willekeurige Brusselaars op straat fotografeert en vraagt hoe ze in één woord fotografie zouden omschrijven.

Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Het is moeilijk te omschrijven wat foto’s maken met je doet. Als ik fotografeer, verlies ik elk gevoel voor tijd, elk gevoel voor mezelf. Ik stap gewoon een andere wereld binnen, waar ik me goed voel en het dagelijkse leven aan de horizon lijkt te verdwijnen. Van jongs af neem ik al foto’s. Stap voor stap ging ik erin verder tot ik besliste om me er helemaal aan te wijden. Vandaag gaat er haast geen dag voorbij of ik neem foto’s op straat.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Mijn belangrijkste thema is het dagelijkse leven op straat. Ik probeer momenten vast te leggen die uniek zijn voor mij en mijn karakter, dat gevormd is door mijn verleden, mijn ervaringen en emoties. Ik concentreer mij op portretten, want ik vind mensen en gezichten bijzonder boeiend. Ik hou ervan om dichter te komen bij mensen en deel uit te maken van hun omgeving en energie, zonder hen te storen en details weg te nemen van hun interactie met de wereld.

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Brussel is zo internationaal, gevarieerd, divers. Je ziet mensen uit alle delen van de wereld, een mix van culturen en goeie vibes. Ik hou ook van de architectuur, die veel mensen saai vinden. Er zijn veel gezellige plekjes. Waar ik niet van hou? Lege straten, zwerfafval, dronken mensen in de stad.

Wat zijn je drie favoriete Brusselse foto’s?

Dat is een moeilijke vraag. Als ik zou moeten kiezen, zou ik de drie volgende nemen, omdat ze staan voor mijn nieuwe manier om foto’s te nemen in de stad: met flash, zonder te vragen en van dichtbij. Ik toon figuren die ik interessant vind. Onlangs heb ik in Brussel een expositie gehouden met deze foto’s.


Op welke plek in Brussel zou je graag  foto’s willen nemen?

Ik zou meer willen graven in Molenbeek en Schaarbeek.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plaats van Brussel?

Het stadscentrum, zeker weten. Als je, zoals ik, op zoek bent naar mensen en interactie, valt er altijd iets te beleven. Ik wandel er vaak rond.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Absoluut, ik heb nog veel dromen. Sommige verklap ik liever niet, maar ik zou zeker graag een referentie willen worden voor straatfotografie, in de wereld van de fotografie en, wie weet, daarbuiten.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.