Categorieën
Jette Shopping Wonen in Brussel

De markt van een dorp in de stad: Jette

“Van alle markten thuis” leek me wel een speelse titel voor dit artikeltje, maar een echte fervente marktbezoeker ben ik niet, laat staan dat ik er kind aan huis ben. En toch en af en toe komt de goesting naar boven.


Zeker zoals dagen als vandaag wanneer de temperatuur vlotjes voorbij de 26 graden piekt laat ik me wel eens verleiden. Kuieren langs de kraampjes, mensjes kijken, proeven en ontdekkingen doen. Gemakshalve gaan we normaal dan naar de Zuidmarkt of naar de markt aan de slachthuizen van Anderlecht. Ook in Jette, op en rond het Koningin Astridplein, is er blijkbaar op zondag een markt. Tijd voor iets anders dachten we.

Het terras van café “Aux Hippocampes” zit tjokvol oude Jettenaars. Aperitief-tijd. De markt lijkt een zegen te zijn voor de horeca. Elk café rondom het plein draait waarschijnlijk op een paar uren tijd hun weekomzet.

Deze markt is géén pleinmarkt zoals deze aan het zuid, maar kronkelt langs de straten omheen het plein. Het is even zoeken, maar uiteindelijk leggen we een leuk parcours af.
Géén thema-gedeeltes, maar een mélange van allerhande kraampjes. Allemaal erg gevarieerd opgesteld. Op de zuidmarkt zie je vaak dezelfde groenten en fruit. Hier niet.

Misschien hebben de marktbezoekers in Jette een iets breder budget, want het valt op dat het aanbod toch iets luxeuzer is: fijne charcuterie, topkazen, bloemstukjes,… Ook de kramen zelf zijn géén opvouwtentjes, maar chique handelszaken on wheels. En toch voelt het niet als hip of overdadig. Jette is en blijft een dorp in de stad en hun markt is dat ook.
Eindigen doen we bij -volgens velen- één van Brussels beste frietkoten: Friterie du Miroir. Voor de frietjes passen we, maar we hebben afgesproken om zeker eens terug te komen!
Binnenkort zal de markt er trouwens totaal anders gaan uitzien. Ze moet namelijk wijken voor de heraanleg van het Koningin Astridplein. Een deel verhuist naar het Kardinaal Mercierplein. Benieuwd of de sfeer hetzelfde zal zijn, maar de Jettenaars kennende vermoed ik van wel.

Share