Maar liefst 3 Brusselaars zijn in de prijzen gevallen op de uitreiking van de Young Belgian Art Prize 2015 gisteravond in BOZAR Brussel. Deze erkenning wordt aanzien als een van de belangrijkste onderscheidingen voor jong opkomend artistiek Belgisch talent.
Uit een groep van 243 ingeschreven kunstenaars werden 48 dossiers geselecteerd waaruit 10 finalisten werden gefilterd om mee te dingen naar de felbegeerde prijzen van de Young Belgian Art Prize. Voor de wedstrijd creëerden ze elk een nieuw werk dat werd tentoongesteld in BOZAR sinds 24 juni. De tweejaarlijkse prijsuitreiking van YBAP gebeurde dit jaar tijdens de finissage, en niet- zoals andere jaren- bij de opening van de expo. De prijzen werden gisteravond uitgereikt in de Horta hal van het Paleis der Schone Kunsten onder toeziend oog van voorzitter Roland Gillion Crowet.
De stichting YBAP ontstond in 1950 na het verdwijnen van ‘La Jeune Peinture Belge/ De Jonge Belgische Schilderkunst’, de kunstvereniging onder voorzitterschap van advocaat René Lust, die jonge kunst wou promoten en lanceren in het buitenland. Na zijn dood viel de vereniging uit elkaar. Onder voorzitter Raymond Delhaye werd met enkele originele leden uit ‘La Jeune Peinture Belge’ een nieuwe stichting ontwikkeld, de huidige YBAP, met voornamelijk kunstcritici, verzamelaars en liefhebbers. Kunstenaars die willen deelnemen aan de Young Belgian Art Prize moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
Young: dwz jonger dan 35 jaar,
Belgian: Belgische nationaliteit hebben óf sinds een jaar in België wonen,
Art: creatief actief zijn in een discipline mbt hedendaagse kunst.
De hoofdprijs (Crowet Prize) is een bedrag van 25000 euro en werd in de wacht gesleept door de Brusselse Emmanuelle Quertain. De kunst van Quertain werd beloond voor haar frisse kijk op het betrekken van de ruimte en de omgeving in haar werk en het heruitvinden van uitgemolken taferelen uit de schilderkunst. In haar werk representeert ze telkens één onderwerp dat van binnen en van buitenuit wordt bekeken. Als toeschouwer doet het een verhelderend besef ontwaken dat veel afhangt van de invalshoek van onze benadering van een situatie. Plaats 2 en 3 werden respectievelijk ingenomen door Hana Miletić (BOZAR Prize: €12.500) en Emmanuel Van der Auwera (Emile & Stéphy Langui Prize: €12.500). Miletić bracht dagelijks performances o.v.v. live lezingen uit de dichtbundel ‘Tenir Paroles’, telkens voorgelezen door een ander individu met focus op zijn of haar persoonlijke situatie. Hoofdonderwerp is immigratie. De kunstenares onderzoekt interactie tussen schijnbaar ver uit elkaar gelegen disciplines, culturen en taal. Van der Auwera stelt in zijn werk via foto’s en video-installaties de werkelijkheid in vraag, en hoe deze kan veranderen door analyse en interactie.
Het openstellen van de grenzen op gebied van creativiteit en het in vraag stellen van de eigen inhoud zijn thema’s die we vandaag ook meer en meer aan bod zien komen in andere disciplines, zoals theater, dans en muziek. Het doet tevens nadenken over actuele gebeurtenissen met betrekking tot oorlog en volksverhuizingen en de vraagstelling naar het al dan niet ‘beschermen’ van de (Europese) grenzen.
Deze jonge artiesten zijn er alvast in geslaagd om ons hoofd te breken over onderwerpen die vandaag niet meer kunnen worden genegeerd, en de kracht van interactie en communicatie met andere werelden in de verf te zetten.
Wie snel nog een glimp van dit jong geweld wil opvangen kan nog tot zondag 13/9/2015 terecht in BOZAR- Ravensteinstraat 23 1000 Brussel.