Categorieën
Pellicule & papier Podium

Ode aan Cinema Aventure

Woensdag ging ik naar de bioscoop. Ik koos voor de winnaar van de Gouden Palm: Dheepan van Jacques Audiard. Een indringende, beklijvende film over drie oorlogsvluchtelingen uit Sri Lanka die als gezin proberen te overleven in de achterstandswijken van Parijs. Deze mooie prent werd me aangeboden door Cinema Aventure in de Centrumgalerij. Een kleine ode.


Aventure ciné Confort is een kleine, fijne cinema, verstopt in een schimmige galerij in hartje Brussel. Nee, dit is geen multiplexbioscoop aan de rand van de stad waar enkel blockbusters spelen onder het luide gekraak van popcorn. In twee kleine zalen kun je de betere film ontdekken, en dat zonder een ellenlang voorprogramma van reclame en trailers.

Het onthaal is vriendelijk, maar onderbemand. Eén medewerker is manusje-van-alles. Ik koop vooraf meestal goedkope tickets via de last-minutesite Arsène50. Je kunt een lekker biertje (zoals Vedett of Ramée) aan de bar bestellen en meenemen in de zaal, waar de stoelen handige bekerhouders hebben. Beeld en klank zijn feilloos. Veel volk is er meestal niet op een weekdag.

De galerij op zich is bizar: ietwat groezelige winkels en cafés, luide Radio Contact-muziek, soms slapende clochards en ’s avonds moet je zoeken naar de enige uitgang die nog open is. Maar dat draagt enkele bij tot het grote filmavontuur. Hopelijk mag het nog lang blijven duren.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.