Categorieën
Foto Pellicule & papier

Home Street Home

Cop, Ongong, Pathé, Colombo, Alves, Sarah, Jesus, Denis en André zijn dakloos. De Brusselse vzw Diogenes, gespecialiseerd in straathoekwerk, drukte hen een fototoestel in de hand om het leven op straat in beeld te brengen. Hun foto’s zullen binnenkort in boekvorm verschijnen. De crowdfundingactie voor het project loopt nog tot eind van de week.

De stem van de dakloze wordt zelden gehoord. Zijn blik op de wereld blijft een mysterie. Daar wilde de vzw Diogenes verandering in brengen. Mensen die op straat leven mochten enkele maanden een fototoestel gebruiken om hun impressies vast te leggen. Het resultaat mag gezien worden. De fotografen kozen hun eigen thema’s en ontwikkelden hun eigen stijl: van esthetiserend tot rauw, soms ook met humor en cynisme. Ze documenteerden de realiteit, maar ontdekten ook hun artistieke talent.

De deelnemers blikken tevreden terug op hun ervaring. “Het fotograferen gaf mijn dagen kleur”, zegt Jesus. Pathé vult aan: “Als je foto’s neemt, kijk je met andere ogen naar je omgeving en let je meer op details. Elke foto heeft betekenis voor mij.” “We hebben kunnen tonen dat we ook mensen zijn en een eigen visie hebben”, besluit Alves.

De foto’s waren eerder te zien tijdens een tentoonstelling in TAG City Art Gallery in de lente van 2014. Nu staat er een fotoboek op stapel, dat in oktober verschijnt. De financiering van de drukkosten, geraamd op een goede 2.400 euro voor bijna 100 exemplaren, gebeurt via een crowdfundingactie op KissKissBankBank. Meer info over het project staat ook op de website van Home Street Home en Diogenes.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.