Categorieën
Reizen & Toerisme Sport

De schande van het Heizeldrama

Turijn is het Heizeldrama van dertig jaar geleden niet vergeten. Op weg naar de magistrale Basilica di Superga op de heuvel boven de stad aan de Po, ontdek ik de volgende graffiti: Heysel Heysel 39 †.

Op 29 mei 1985 stierven 39 voetbalsupporters (van wie 32 Italianen) in Brussel tijdens rellen in het kaduke Heizelstadion. De finale van de Europacup 1 werd even later toch gespeeld. Juventus versloeg Liverpool met 1-0 dankzij een penaltydoelpunt van Michel Platini. De politiek verantwoordelijken, minister van Binnenlandse Zaken Charles-Ferdinand Nothomb en burgemeester Hervé Brouhon, weigerden ontslag te nemen. Op het strafproces kregen veertien Britse supporters een celstraf. De Belgische staat, de KBVB en de UEFA moesten de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

De andere graffiti verwijzen overigens naar stadsrivaal Torino, dat kastanjebruin (granata) als clubkleur heeft en waarvan de harde spionkop in de marathoncurve (maratona) in het Stadio Grande Torino zit.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.