Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Bierlessen uit Tirol

In Innsbruck, vlak bij het Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum, ontdekte ik per toeval een paradijs voor bierliefhebbers. Tribaun noemt zichzelf een bar voor ‘craft beer people’. Uit twintig tapkranen vloeien sinds een half jaar originele, ambachtelijke bieren uit diverse Europese landen. Als ode aan de diversiteit van het hedendaagse internationale bierlandschap zou de plek in Brussel niet misstaan.

Op een vrijdagavond is het druk en luid in de bierkelder. De plaatselijke jeugd spreekt er af voordat ze de nacht induikt. De meeste banken en tafels zijn ingenomen. Andere groepjes staan rond biervaten. Roken mag nog in een groot gedeelte van het café. Stomende indierock pompt door de boxen. Aan de toog denken gasten na over wat ze gaan bestellen. “Een biertje” is niet specifiek genoeg.

Bekende brouwsels zie ik niet op de lijst staan. Wel kleine bieren in verschillende bierstijlen uit Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland… en België. La Rulles uit de provincie Luxemburg vertegenwoordigt ons land. Ik kies voor de sterk gehopte, maar harmonieuze en aangename pils van de Beierse brouwerij Schönramer en de Italiaanse India Pale Ale (IPA) Spaceman, die in zijn ragfijne aroma hop met tropische en citrusvruchten weet te combineren. Twee aanraders!

Het Duits- en Engelstalige personeel helpt graag bij de bierkeuze en je kunt ook opteren voor een proevertje van 10 cl. De bierkaart wisselt voortdurend, want nu biedt Tribaun volgens de website geuze van Cantillon aan. De bar doet ook aan beer pairing en serveert passende hapjes bij elk bier zoals verschillende soorten kaas en ham.

Uiteraard kun je in Brussel ook uiteenlopende bieren proeven. Denk maar aan de twee vestigingen van Moeder Lambic. Toch vond ik het verfrissend hoe Tribaun resoluut de kaart kiest voor jong, ambachtelijk bier en een open blik over de grenzen werpt. België heeft als traditioneel bierland mijns inziens last van de wet van de remmende voorsprong. We koesteren onze schatten, maar zien uit chauvinisme te weinig wat er elders voor spannends gebeurt en staan weigerachtig tegenover vernieuwing. Gelukkig ontbreekt het ook in Brussel de laatste jaren niet aan inspirerende nieuwe initiatieven, die ook erg klantgericht zijn, zoals Brasserie de la Senne, En Stoemelings en Brussels Beer Project.

Het brein achter Tribaun blijkt trouwens een uitgeweken Belg te zijn: Robby Haesebrouck. In een interview met het Innsbruckse stadsmagazine 6020 legt hij zijn voorkeur voor ‘craft beer’ uit: “Traditie moet soms wijken om plaats voor iets nieuws te maken. Terwijl industrieel geproduceerd bier een breed publiek wil aanspreken, kan ambachtelijk bier zich een eigen karakter veroorloven. De biercultuur kan zeer divers zijn.” Hij gaat daarom op prospectie bij rebelse en creatieve brouwerijen op het hele continent. Zijn twee metgezellen, Leticia Cabrera en Gerko Visser, komen uit Spanje en Zuid-Afrika. Bier is duidelijk niet alleen big in Belgium.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.