Categorieën
Pellicule & papier People & Lifestyle

Gekatapulteerd in de tijd

Welke beelden wil jij tonen aan mensen over 100 jaar? Het Vlaams Instituut voor Archivering wil het audiovisuele erfgoed redden en organiseert daarom de campagne De Beeldcapsule. Een raad van wijzen maakte een selectie van 50 fragmenten uit het rijke beeldarchief. Het publiek mag tot 15 oktober stemmen voor zijn favoriete video’s. Het goede nieuws: Brussel is ook vertegenwoordigd in de fragmenten.

Brussel werd in de jaren 50 een moderne hoofdstad met brede lanen. De rode loper werd uitgerold voor koning auto. Er waren ‘slechts’ 1 miljoen auto’s op de Belgische wegen, dus van fileleed was nog geen sprake. De liberale minister van Openbare Werken Omer Vanaudenhove geloofde in de vooruitgang.


In de zomer van 2015 worden de centrale lanen van Brussel omgetoverd tot een voetgangerszone. De auto is er niet meer welkom. De protestpicknicks op het Beursplein hebben vruchten afgeworpen. Al vrezen sommige critici voor de Disneyficatie van het stadscentrum en anderen spreken dan weer van een ‘vermijdingszone’ met weinig sociale controle.

Tweetaligheid is voor een hele generatie Brusselaars vanzelfsprekend. Moeiteloos wisselen ze van het Frans naar het Nederlands en terug. Kinderen leren de twee talen niet alleen op school, maar ook op straat en thuis.

Begin jaren 60 eisten tienduizenden Vlaamse betogers tijdens de Marsen op Brussel dat de taalgrens vastgelegd werd en niet meer kon verschuiven. “Gelijke kansen voor de Vlamingen” en “Vlaamse toekomst, betere toekomst” staat te lezen op de spandoeken. Een laconieke reactie van tegenbetogers valt ook te noteren: “Keer naar uw dorp!”

Share

Door Tom Van Bogaert

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.