Categorieën
Wonen in Brussel

Sex and the City in plaats van De Kampioenen

Het kantoorgebouw in de Arduinkaai 16 leidde tot dusver een onopvallend bestaan. In de benedenverdiepingen huisde tot medio 2015 een polikliniek van het Erasmusziekenhuis. Promotor Besix Red en het architectenkantoor Bogdan & Van Broeck willen het onschijnbare pand uit de jaren 60 omtoveren tot een swingende woontoren. De eerste appartementen van The Cosmopolitan zullen in de lente van 2018 beschikbaar zijn.

Anders dan de gelijknamige cocktail wordt The Cosmopolitan een stralend witte toren. Door de volledig beglaasde gevels zullen de bewoners kunnen profiteren van natuurlijk licht, ongeacht de verdieping. Het huidige gebouw wordt uitgebreid tot 15 verdiepingen en er komt een bijgebouw van vier verdiepingen, met ingang langs de Vaartstraat. 156 woningen zal de toren tellen, zowel studio’s als appartementen met een, twee en drie slaapkamers. Hoe hoger de flat, hoe hoger de vraagprijs. Voor een studio betaal je minstens 140.000 euro, een appartement met drie slaapkamers kost een slordige 450.000 euro. Elk appartement beschikt over een terras.

Stadslucht maakt vrij

Tijdens de voorstelling van het project toonde architect Leo Van Broeck zich een bevlogen pleitbezorger van wonen in de stad. Een eigen auto heb je niet nodig – er zijn geen parkeergarages in The Cosmopolitan voorzien -, want alles is vlakbij: restaurants, winkels, cultuur, openbaar vervoer, woningen en kantoren. Bovendien is autodelen de toekomst. Hij wil de toren zo veel mogelijk integreren in de wijk door een groene doorgang te creëren en gelijkvloers publieke diensten als een crèche te huisvesten. Anders dan bij de geïsoleerde Up-sitetoren aan het Kanaal dus.

Het stokpaardje van de architect: “De ruimtelijke planning in Vlaanderen kost ons handenvol geld.” Hij denkt daarbij niet alleen aan de ellenlange files in het woon-werkverkeer, maar ook aan de infrastructuur die tot in de kleinste verkaveling beschikbaar moet zijn, zoals ons verouderd riolennetwerk. Een doorsnee bejaardenverzorgster verliest onderweg heel wat tijd in de auto, van het ene huis naar het andere, terwijl ze meer kwalitatief werk zou kunnen leveren als de senioren op wandelafstand van elkaar wonen in de stad. Ook kinderen varen wel bij het stadsleven, want ze kunnen genieten van een divers aanbod in de buurt en leren sneller op eigen benen staan door bijvoorbeeld het openbaar vervoer te nemen.

Dagschotel wordt cocktail

Een pikant detail: de stripmuur van FC De Kampioenen in de Vaartstraat moet wijken voor het vastgoedproject. Je zou kunnen zeggen dat Sex and the City in de plaats komt, want een Cosmopolitan – een cocktail van wodka, cranberrysap, limoensap en triple sec – was het lievelingsdrankje van het personage Carrie Bradshaw uit de serie. Naar New Yorkse normen blijft het nieuwe gebouw met zijn 60 meter hoogte laag bij de grond, al reikt het panorama op de bovenste etages tot de VRT-toren in Schaarbeek en het Atomium en de Japanse toren in Laken.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.