Categorieën
Podium

Belgische kunst: I BELGI. BARBARI E POETI

Vorig weekend bezocht ik de expo I BELGI – BARBARI E POETI in het Vanderborghtgebouw in centrum Brussel. I Belgi watte? De titel is Italiaans voor ‘De Belgen, Barbaren en Dichters’. Het is een expo over uitsluitend Belgische kunst met klassiekers zoals Permeke, Magritte, Spilliaert en Broodthaers, maar ook werk van de recente generatie zoals Koen Vanmechelen, Berlinde De Bruyckere of zelfs HELL’O MONSTERS.

Het concept van de tentoongestelde werken is duidelijk: het toont de speelse, originele, barbaarse en geschifte kant van de Belgische kunstenaars. Julius Caesar zei immers ooit in Rome dat de Belgen de meest barbaarse en onbevreesde strijders zijn. Of we daar trots moeten op zijn of niet laat ik in het midden, ik hou in elk geval van het gedurfde karakter van onze Belgische kunst.

Enkele voorbeelden uit de tentoonstelling: een blikje ansjovis omgevormd tot grafsteen (Pascal Bernier), een getatoeëerde Jezus (Jean-Luc Moerman), een naakte dame die met haar varken gaat wandelen (Felicien Rops), een soort superkip (Koen Vanmechelen), twee dansende skeletten (Johan Muyle) en een menselijk gezicht gemaakt van plastieken soldaatjes (Patrick Van Roy). Heerlijk toch?

Het was voor mij de eerste keer dat ik het Vanderborghtgebouw vanbinnen zag en ik was aangenaam verrast. Benieuwd wat er met het gebouw zal gebeuren in de toekomst, want ik hoorde dat de regering het zou verkopen.

De expo is nog te bezoeken tot en met 24 januari 2016 in de Schildknaapstraat 50 te Brussel. Meer informatie vind je hier. Wat mij betreft is het een absolute aanrader. Een ideale gelegenheid om vrienden en familie te overtuigen om naar Brussel te komen.

Share