Categorieën
BrusselBlogt.be

Bye bye dutchman in Belgium: deze Hollander verbelgt

Drie jaar lang schreef ik over mijn ervaringen als Nederlander in België. Ik bekeek België door een Hollandse bril. Inmiddels lukt mij dat niet meer. Want ik voel mij naast Nederlander ook volop Brusselaar. Met andere woorden: ik ben “verbelgd”. En dat heeft gevolgen voor deze blog: ik leg het bijltje erbij neer, maar kom in 2016 terug met een nieuwe reeks schrijfsels.

Ik heb al een halfjaar lang totaal geen inspiratie voor de reeks dutchmaninbelgium. Ik schreef over de chaos en de opmerkelijke dingen van België en in het bijzonder Brussel. Maar ik zie ze niet meer. Het onderbroken fietspad, de onduidelijke verkeersborden, de architectonische ratatouille… Ze vallen me niet eens meer op.

Ik schreef over de markante ervaringen die ik in de Europese hoofdstad meemaakte: ’s nachts gewekt worden door de buurman die een serenade voor zijn geliefde op straat zingt, ’s ochtends geconfronteerd worden met houten planken die rakelings voorbij je raam naar boven worden getakeld zonder de veiligheidsrichtlijnen te respecteren, een stad die enkel tijdens het voetbal of op de nationale feestdag van haar land houdt… Dat is inmiddels voor mij gewoon geworden.

En nog opmerkelijker: bij treinvertragingen hoor je me niet klagen, maar sla ik een goed boek open of ga ik in gesprek met mijn medereizigers. Of: de tram kan niet verder door een ontsporing, iedereen moet uitstappen en veel mensen moeten erom lachen – mezelf incluis. Of wat dacht je van minimaal een kwartier en maximaal drie kwartier te laten komen? Geen probleem, zo doen we dat hier wel vaker.

Ondertussen ben ik dus verbelgd zonder dat ik het in de gaten had: ik probeer me zo min mogelijk druk te maken, word maar één keer in de drie jaar echt boos, spreek een mengelmoes van Zuid-Nederlands en Vlaams met wat Franse kreten erdoorheen en vind België op dit moment aangenamer dan Nederland.

Bon, ik hou het voor bekeken. Project Dutchman in Belgium? Ik trek de stekker eruit. U was een fantastisch publiek en ik bedank u voor de prachtige online en mondelinge reacties op mijn schrijfsels. Vanaf januari keer ik terug met een nieuwe blog. En die kunt natuurlijk hier volgen op BrusselBlogt.be.

Dáááág (met een zeer zachte -g)…

Share

Door Jochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.