Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

De smaakmakers van 2015

De maag van Brussel. Zo noemen Duitse toeristen de Rue des Bouchers. Wat ze meestal niet weten: op een enkele uitzondering na is de straat een trieste aaneenschakeling van restaurantjes van twijfelachtig allooi. Als inwoner van Brussel weet ik gelukkig dat er betere adressen zijn om je maag te vullen en vooral: volop te genieten van culinaire geneugten. Vier ontdekkingen van 2015.

Les Filles

Los en ongedwongen is de sfeer in de bovenzaal van het herenhuis op de Oude Graanmarkt. Je waant je in de groot uitgevallen huiskamer van een goede vriendin, die uitmuntend blijkt te koken. De voorgerechtjes krijg je geserveerd in slakommen om door te geven aan tafel. Voor het hoofdgerecht en de nagerechten schuif je gezellig aan het buffet in de keuken aan. Je eet bij Les Filles steevast verse, kwalitatieve seizoensproducten die met liefde klaargemaakt zijn. Denk aan een stoofpotje met linzen, rodebietencarpaccio, kip in een kokossausje of een clafoutis van appelen. De driegangenlunch voor 16 euro biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ideaal voor groepen.

Les Filles, Oude Graanmarkt 46, 1000 Brussel

Le Mangeoire

In Le Mangeoire zwaaien de Parijzenaars Camille en Jérémy de plak. De enthousiaste gastvrouw heeft Franse en Italiaanse roots, wat zich uit in de specialiteiten van de ontwapenende wijn- en lunchbar annex delicatessenwinkel. De natuurwijnen zijn met zorg uitgekozen, net als de oesters (elles sont à tomber!), kazen en charcuterie. Je kunt je elke weekdag laten verrassen door het dagverse aanbod van bereide gerechten. Het perfecte voorprogramma voor een optreden in het Koninklijk Circus.

Le Mangeoire, Congresstraat 34, 1000 Brussel

AUB-SVP

Een lichte, verfijnde keuken met verrassende weerhaken. Dat is AUB-SVP in een notendop. Chef-kok Mathias Dircx experimenteert in de open keuken met smaken en texturen en serveert prachtig gepresenteerde gerechtjes op basis van seizoensgroenten. De prijzen swingen niet de pan uit:  25 euro voor het ‘5 smaken’-menu en 40 euro voor het ‘9 smaken’-menu. Vriendelijke, meertalige bediening. Topadresje voor vegetariërs en veganisten.

AUB-SVP, Schildknaapstraat 36, 1000 Brussel

La Bottega della Pizza

Vlak bij de gevangenis van Sint-Gillis huist een druk bezochte pizzeria. Je zit er dicht opeengepakt en je kunt de gesprekken van je tafelburen volgen, maar o la la, het eten is zoals bij La Mamma. Voortreffelijke antipasti, pizza om instant blij van te worden, uitstekende wijn. De kracht van de Italiaanse keuken schuilt in de eenvoud. Alle gerechten staan in het Italiaans op een bord aan de muur geschreven. Voor het glas erna is Bar du Matin niet ver.

La Bottega della Pizza, Ducpétiauxlaan 39, 1060 Sint-Gillis

Ook genoten van Beaucoup Fish, misschien wel het beste visrestaurant in Brussel, La Guinguette en Ville, een sublieme Parijse bistro op het Begijnhofplein, Les Super Filles de Tram, de betere hamburgertent aan het Flageyplein, Bia Mara, fish and chips revisited, Balls & Glory, de gehaktballentent van Wim Ballieu in de Lakensestraat en Knees to chin, de leverancier van Vietnamese rijstpapierrolletjes in de Kasteleinswijk.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.