Categorieën
Sport

Azubuike Oliseh wil meer zijn dan de broer van Sunday

Het is een kille donderdagavond onder de flatgebouwen van Hoog-Molenbeek, maar Azubuike Oliseh laat het niet aan zijn hart komen. De trainer van de U19 van White Star Brussel vuurt op het oefenveld van het Edmond Machtensstadion zijn pupillen aan. “C’est quoi ça, vous deux?”, brult hij tegen twee spelers die er de kantjes van lopen. Hij eist concentratie, inzet, discipline. De ambities van de jeugdige coach reiken verder dan een overwinning tegen Antwerp FC.


Azubuike Oliseh (profielfoto LinkedIn)

Viermaal per week traint de jonge garde van White Star. Sinds december doen ze dat onder de hoede van Oliseh. In vier matchen haalde hij twee punten. In zijn eerste wedstrijd gingen zijn jongens tegen Patro Eisden roemloos de boot in met 3-1, maar sindsdien lijkt er beterschap in zicht. Thuis tegen Dessel en Tubeke sprokkelde het elftal punten. Enkel Cercle Brugge, tweede in de stand, bleek te sterk.

It’s the mentality, stupid!

Niet voor niets kreeg Oliseh zijn kans als trainer, want in tegenstelling tot de eerste ploeg, mooi derde in tweede klasse, bengelt de U19 op een troosteloze 13de plaats. Over de omstandigheden van de trainerswissel wil de perfect Nederlandstalige Nigeriaan het na de training niet hebben. Hij heeft zijn kans gegrepen en hij gelooft erin. “We hebben goeie spelers in de ploeg en zouden hoger moeten staan. We werken alleen onze kansen onvoldoende af.”

Op het oefenveld geeft Oliseh blijk van tomeloze gedrevenheid. Zowel bij de tactische training als de onderlinge match zit hij de spelers dicht op de huid. Hij onderbreekt het spel geregeld en geeft klare orders. “Als spelers twee of drie keer dezelfde fout maken, moet je ze erop wijzen, zodat ze het beseffen. Ze moeten weten wat er schort en hoe het beter kan.  Enkel door aan hun slechte punten te werken kunnen jongeren zich verbeteren. Als trainer steun ik hen constant.”

Ziet de trainer potentiële toppers in zijn rangen? “Er zijn jongens met ongelooflijke kwaliteiten, maar de mentaliteit moet ook juist zitten. Om door te breken in het voetbal moet je ook een dosis geluk hebben.”  De spelersgroep lijkt zijn werk te appreciëren, want amicaal schudden de Brusselse ketten zijn hand voordat ze de nacht induiken. “Ah, la star fait une interview!”

In de schaduw van Sunday

De ster van de avond heeft er al een gevulde carrière als profvoetballer in Europa op zitten. Het Anderlecht van Johan Boskamp plukte de defensieve middenvelder in 1994 weg bij Julius Berger Lagos. Hij was toen vijftien. Vier seizoenen bleef hij in het Astridpark, al werd hij op het einde uitgeleend aan Antwerp. In zijn succesvolste jaar 1997-98 – Arie Haan nam toen over van de ongelukkige René Vandereycken – speelde hij elf matchen en scoorde hij zelfs een doelpunt. In de Nederlandse competitie groeide hij in de jaren 2000 uit tot een vaste waarde bij FC Utrecht en vooral het intussen ter ziele gegane RBC Roosendaal. Na een Cypriotisch intermezzo van drie jaar bij AEK Larnaca, zette hij in 2007 opnieuw voet aan wal in België, eerst bij Roeselare, dan bij Oud-Heverlee Leuven. Zijn actieve carrière beëindigde hij in 2011 in Cyprus bij Ermis Aradippou.

Ondanks zijn verdiensten bleef hij altijd in de schaduw staan van zijn oudere broer. Ook Sunday Oliseh startte zijn Europese omzwervingen in België, bij Club Luik, en keerde op het einde van zijn carrière terug naar onze liga, bij Racing Genk. Hij speelde echter een niveau hoger. Als sterkhouder van topclubs als Ajax en Borussia Dortmund haalde hij twee titels en twee bekers binnen. Met de nationale ploeg deed hij mee aan twee wereldkampioenschappen. In 1998 versloeg hij met een prachtig schot de Spaanse goalie Andoni Zubizarreta. Hij is momenteel trainer van de nationale ploeg.

Progressie

Zo ver staat de 4 jaar jongere Oliseh niet, maar hij is ambitieus. Toen hij bij OHL speelde, ontdekte hij de leidersfiguur in zichzelf en zette hij de lijnen op het veld uit. Na zijn carrière begon hij spelers persoonlijk te begeleiden in zijn eigen voetbalschool. Op YouTube zette hij twee jaar geleden enkele filmpjes online hoe je kunt oefenen op passen en de bal controleren. Zijn trainersdiploma voor de UEFA elitejeugd heeft hem zijn huidige opdracht opgeleverd. Met zijn 37 jaar heeft hij de toekomst voor zich.

De welbespraakte Nigeriaan hoeft niet lang na te denken als je hem vraagt wat zijn doel is:  hoofdtrainer worden. Aan passie voor het spel ontbreekt het hem niet. Zijn grote voorbeeld is de Chileen Manuel Pellegrini, nog tot het einde van het seizoen trainer van Kevin De Bruyne en Vincent Kompany bij Manchester City. “Dankzij zijn attractieve spelsysteem weten de ploegen die hij traint veel doelpunten per seizoen te scoren.” Ook Pep Guardiola (Bayern München) en Jürgen Klopp (Liverpool) bewondert hij.

Terug naar zijn U19-ploeg: “Ik ben blij met de progressie die we gemaakt hebben. Er is nu vertrouwen in het systeem. We zullen zien waar we staan in mei.” Dit weekend wist hij zijn eerste overwinning te boeken. White Star Brussel – Antwerp FC eindigde op 2-1.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.