Categorieën
Podium

De apocalyps volgens Kris Verdonck

Burning Ice #9 – het jaarlijkse festival rond ecologie en kunst georganiseerd door het Kaaitheater – ging donderdag van start met de wereldpremière van Kris Verdoncks IN VOID. Verdonck interpreteert de apocalyps als een wereld waarin enkel nog plaats is voor machines, geen mensen.

IN VOID ©JonEllwood
© Jon Ellwood

Kris Verdonck onderzoekt in IN VOID hoe de wereld eruit zou zien zonder mensen. In de Kaaistudio’s waan je je in een spookhuis vol vreemde geluiden, voorwerpen en projecties. Verdieping na verdieping word je geconfronteerd met menselijke afwezigheid en achter elke deur wacht een nieuwe verrassing. De machines spelen de hoofdrol in dit theatrale werk. Hij houdt ons een spiegel voor en bekritiseert de menselijke drang naar technologische vooruitgang. Wij creëren zelf onze ondergang. Het publiek is slechts toeschouwer in zijn eigen wereld.

Het is een kunst die bekritiseert, maar oplossingen geeft hij niet. Verdoncks apocalyps schudt wakker, bekruipt en bevreemdt je, laat je ondervinden dat 400.000 lumen pijn doet aan de ogen, toont je de pracht van het gebouw en stuurt je naar huis met een zwaar gemoed. Maar oplossingen, nee die geeft hij niet.

De mensheid mag dan wel overbodig geworden zijn, laat dat je niet tegenhouden om zelf op ontdekkingstocht te gaan in de Kaaistudio’s. IN VOID is nog te bezichtigen tot en met zondag. Burning Ice # 9 loopt nog tot 20 februari. Het volledige programma vind je op de website van het Kaaitheater.

Share