Categorieën
Brussel Actua BrusselBlogt.be Podium

Mis calles de Bruselas: “Latijns-Amerikaanse muziek behandelt moeilijke thema op optimistische wijze”

In Mis calles de Bruselas volg ik de Latijns-Amerikaanse scene van Brussel. Vandaag: Siempre de Pie, het vrolijk en positief klinkende eerste album van de alternatieve latino band Chicos y Mendez. Hoewel ze nog maar een paar jaar actief zijn, speelden ze al in Barcelona en op de Gentse Feesten. Ook werkten ze al samen met de bassist van Manu Chao en de Haïtiaanse ster BIC. Ze zingen in het Spaans en Frans over moeilijke thema’s als identiteit en rouw en weten dat verrassend optimistisch te brengen.

 

 

 

 

 

 

Ik ontmoet de frontman van deze band op het einde van een repetitiedag in het Franstalig cultureel centrum Jacques Franck in Sint-Gillis, de Brusselse gemeente die al decennialang een thuis vormt voor mensen van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Caraïbische origine.

Peru en België

Zanger en gitarist David Méndez Yépez heeft de hele dag in het Spaans gezongen en schakelt ’s avonds moeiteloos over tussen Nederlands en Frans. Dat is hem met de paplepel ingegoten: “Mijn ouders zijn Peruaans en zij leerden mij Spaans. Op de basisschool in Wallonië leerde ik Frans en op de middelbare school in Leuven leerde ik Nederlands. Ik heb zowel Franstalige als Nederlandstalige vrienden. Als jong kind woonde ik enkele jaren in Peru. Dat heeft maar kort geduurd, omdat er voor mensen van de middenklasse op dat moment weinig kansen waren door het conflict tussen Sendero Luminoso (Lichtend Pad, nvdr) en de regering.”

Een heldere blik op zijn identiteit lijkt hij te willen geven in het dansbare lied Multibelgical: “Migrant in essentie / Waal van kindertijd / Brusselaar van adoptie / Vlaming van opleiding / Ik ben multi-Belgisch / Ik ben multi-Belgisch” (1). Hij zingt het samen met de Haïtiaanse artiest BIC, die in het Creools over diversiteit vertelt. Méndez Yépez laat de luisteraar ook graag weten dat hij het niet eens is met een splitsing van België. Hij wijst niet met het vingertje, maar biedt een alternatief aan: “Klein land / Ga op zoek / Naar je multiculturele identiteit” (1).

Rubbertappers

Activisme is de muzikanten van deze Brusselse band niet vreemd. De bandnaam Chicos y Mendez verwijst naar de Braziliaanse vakbondsleider en milieu-activist Chico Mendes. Méndez Yépez: “Hij bracht een coherent verhaal: enerzijds kwam hij op voor de rubbertappers in het Amazonewoud en anderzijds kwam hij op voor het milieu. Hij is vermoord op mijn geboortedatum.”

Sociale rechtvaardigheid en het klimaat zijn zaken die hem nauw aan het hart liggen. Als medewerker voor de organisatie CNCD-11.11.11 probeert hij mee te ijveren voor een rechtvaardiger wereld zonder armoede. En als muzikant stelt hij problemen aan de kaak en biedt hij oplossingen, bijvoorbeeld in het vrolijke nummer Vida Colectiva (collectief leven), waarin hij uitlegt waarom hij ervoor kiest om dingen collectief aan te pakken.

Onthaasten

Een collectieve verandering is nodig om onze samenleving leefbaarder te maken. Ik ben daar optimistisch en realistisch in: wij kunnen dat. Het gebeurt namelijk al op kleine schaal in de Brusselse wijken: bijvoorbeeld, de aanleg van meer groene ruimten en coöperatieve verenigingen die bijvoorbeeld biologische producten verkopen.”

Een andere zaak die hem bezighoudt is stress. Hij zingt er over in het overtuigende lied El Tiempo (de tijd): “Vandaag / De tijd / Is van jou / De tijd.” Méndez Yépez: “Dit lied is voor de mensen die heel de tijd door blijven rennen. We proberen mensen het volgende duidelijk te maken: jij bent degene die beslist over jouw eigen tijd. Het is voor hen die te weinig tijd nemen om te rusten.” Zelf wordt deze muzikant alvast beter in het onthaasten: “Als ik de tijd voor de dingen neem, dan gaat alles alles veel beter.”

Clip in Lima

El Tiempo is een samenwerking met Gambeat, de bassist van Manu Chao. “We leerden Manu Chao kennen na een concert in 2013 op het Vossenplein (plein in Brussel, nvdr). Hij vroeg me om een vuurtje en we raakten aan de praat. Ik gaf hem een cd en één dag later mailde hij ons al om te zeggen dat hij onze muziek goed vond. Uiteindelijk zijn we met zijn bassist samen gaan werken.”

Het lied zelf is opgenomen in muziekstudio’s in Brussel, het Waalse La Louvière en Barcelona. Bij het lied hoort ook een videoclip. Die hebben we vorig jaar opgenomen in Lima.”

Hommage aan vader

Het moeilijkste thema wat op dit eerste album staat is rouw. Méndez Yépez: “Mijn vader is twee jaar geleden overleden. Ik heb hem een eerbetoon willen brengen met het nummer Hasta Victor Siempre, een woordspeling op de beroemde zin van Che Guevara: ‘hasta la victoria siempre’. Victor was mijn vader, een lumineuze man, heel levendig en fan van het eerste uur die al onze optredens bijwoonde.”

Triest klinkt het lied niet. Wel rustig en gewichtig, in tegenstelling tot de andere vrolijke liedjes op de cd. “De Latijns-Amerikaanse muziek behandelt moeilijke thema’s op een optimistische wijze”, zegt deze artiest. “Wij noemen onze muziekstijl alterlatino: alter omdat het alternatief is en latino omdat het Latijns-Amerikaans klinkt. De instrumenten die wij gebruiken zijn basgitaar, Spaanse gitaar, een drumstel, een keyboard en bongo’s voor de percussie.”

Parijs en Maastricht

Chicos y Mendez timmert al jaren aan de weg. Heel wat mensen konden hun muziek al appreciëren op de Place de la République in Parijs, op de festivals van Esperanzah! in Barcelona en Floreffe (België), op Polé Polé op de Gentse Feesten en zelfs op de universiteit van Maastricht. “Het heeft voor mij ook veel waarde om een goede relatie met het publiek te hebben”, zegt de frontman. Soms komen mensen achteraf naar me toe om mij te zeggen hoe ze mijn muziek vonden. Daar hou ik van.”

De muziek klinkt in ieder geval vaak vrolijk en optimistisch, de teksten overtuigend of eerder gevoelig. Wat Chicos y Mendez doet is als dansen op een koord: de juiste emotie aan de juiste muziek koppelen. En hoewel dat niet eenvoudig is, slagen ze daar zeer goed in.

Chicos y Mendez is David Méndez Yépez (zang en gitaar), Thibault Quinet (gitaar en vocals), François Cappelle (basgitaar), Nicolas Scalliet (percussie) en Benoît Tempels (manager).

Siempre de Pie komt uit op 22 februari en is via diverse online platformen, zoals iTunes en Amazon, digitaal verkrijgbaar. Een fysieke cd is verkrijgbaar via de website: www.chicosymendez.com.

Concerten:

18/03/2016 We need youth, Université Libre de Bruxelles

19/03/2016 Up! Festival, Caserne Fonck, Luik

01/05/2016 Inc’Rock Festival, Incourt

05/05/2016 Fiestota, Keulen (Duitsland)

15/05/2016 Relais pour la vie, Eigenbrakel

25/06/2016 Matnoir Festival, Marcinelle (Charleroi)

26/06/2016 Fêtes de la Musique de Durbuy

01/07/2016 Unisound Festival, Parc à Mitrailles, Court Saint-Etienne

(1) vanuit het Spaans vertaald

Foto: Grooveman Photography

Share

Door Jochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.