Categorieën
Podium

Muziek voor een blauwe maandag

Blue Monday People is een nummer van de Amerikaanse soulzanger Curtis Mayfield. Een combo van oud-studenten van het Brusselse muziekconservatorium ontleende zijn groepsnaam aan de song. Frontman François Vaiana bestempelt zijn eigen muziek  als ‘progressive soul’, een muziekrichting met invloeden van jazz, chanson, gospel, pop en rock. Met het eerste album onder de arm treedt Blue Monday People dit weekend op in Fnac City 2 en Atelier 210.

© Pauline Caplet

‘Empire of Matches’ is de persoonlijke neerslag van de omzwervingen van de 33-jarige zanger. Vaiana woonde in Brooklyn, Brussel en Ouagadougou. Hij zingt over de liefde, over omgaan met vrijheid, over moeilijke beslissingen en beloften die je niet altijd kan waarmaken, over afscheid. Zijn muzikale inspiratiebronnen zijn onder meer Curtis Mayfield, Bill Withers, Duke Ellington, Billy Strayhorn en Charles Mingus. Hij beschikt over een opmerkelijke baritonstem, maar laat zijn zangpartijen ook geregeld ondersteunen door de backing vocals van de andere bandleden. “Die vocals zijn nooit perfect, maar het mag wat onhandig zijn, als het maar eerlijk overkomt. Groepszang maakt mij blij, maakt de groep blij”, zegt Vaiana daarover.

Ondanks de soms donkere thema’s weet de groep – vooral live – massa’s energie over te brengen. Vaiana kan daarbij rekenen op zijn twee Franse kompanen: gitarist Benjamin Sauzereau en pianist Dorian Dumont. Tijdens de tournee neemt drummer-percussionist Wendlavim Zabsonre uit Burkina Faso de plaats in van Jens Bouttery, die zelf een album uitbrengt met Jens Maurits Orchestra. Vaiana componeerde de nummers aan de piano, maar de bandleden hebben meegewerkt aan de arrangementen. “Mijn muziek krijgt door hun input soms een wending die ik niet verwacht had maar die ik altijd toejuich”, aldus de in Luik geboren singer-songwriter, die eerder lid was van de a-cappellagroep Brussels Vocal Project en het Yves Peeters Gumbo.

Blue Monday People treedt dit weekend tweemaal op: op zaterdag 27 februari om 16 u in Fnac City 2 (Brussel) en zondag 28 februari om 14.30 u in Atelier 210 (Etterbeek). De toegang is telkens gratis. Meer info vind je op de website en de Facebook-pagina van de band.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.