Categorieën
Anderlecht Audio Brussel-Stad Brussels Vibes Den Vijfhoek People & Lifestyle Podium

Brussels Vibes: Kevin Mambele

Dj-producer Kevin Mambele is geboren en getogen in Anderlecht. De 22-jarige Brusselaar heeft zoals velen muziek als grote passie, maar bij hem blijft het niet enkel bij het luisteren naar muziek. Hij is sinds zijn 16de actief bezig met het producen van tracks, met uiteenlopende projecten als resultaat. Ook de bijhorende feestjes waarop hij al draaide in en om Brussel zijn nog amper bij te houden. Dat heeft grotendeels te maken met de brede waaier aan genres die hij beheerst. Van soulful hiphop tot house, van elektronische jazz tot de disco van de 80’s en zelfs invloeden van dubstep. Een overzicht van zijn prille carrière.


Voor de jonge Brusselse producer ligt de basis bij hiphop, zijn grote liefde. Van jongs af aan experimenteert hij met beats in combinatie met self-recorded samples. Via Soundcloud verspreidt hij zijn eerste tracks met zeer jazzy invloeden. De deep basses in combinatie met de harmonische akkoorden bewijzen steeds weer zijn kunnen. Kevin blijft verder experimenteren met zwoele melodieën of baslijnen en brengt met de regelmaat van de klok sterke tracks uit. Onder meer via Ignored, In love en de preview van On the radio circuleert hij onder de naam Mambele steeds meer in de Brusselse hiphopscene.

Maar toch kwam hij eerst in de spotlights met een ander project. Samen met enkele vrienden startte hij in 2012 een collectief met als doel het maken van dansbare, funky house. Lockwood werd geboren. Het is een Brusselse groep die nog steeds actief producet en geregeld terug te vinden is op verschillende Brusselse feestjes. Hoewel Lockwood in die eerste jaren al enkele geniale tracks uitbracht, besloot Kevin zich te focussen op zijn eigen project. Na drie jaar samenwerking verlaat hij Lockwood en keert hij terug naar de hiphop.

Hoewel hij dus sinds 2015 opnieuw de focus legt op eigen tracks schuwt hij samenwerkingen met andere artiesten niet. Zo werkte hij met de Brusselse producer Sebastien (bekend van Requake en Bredren) enkele tracks uit die ook online terug te vinden zijn. ‘Karamel’ en ‘Same place’ zijn zo twee tracks met een duidelijke inbreng van beide producers. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij het Amerikaanse label Dank ‘N’ Dirty Dubz.

In de afgelopen jaren worden ook zijn eigen projecten steeds meer opgemerkt. De Brusselse rapper Crapulax ontdekte enkele beats van Kevin en stelt een samenwerking voor in 2014. Op het album ‘Dit moi d’ou tu viens’  van Crapulax werden in de track ‘Violence gratuite et flute de pan’ instrumentals gebruikt van Kevin. De jazz-samples die in de track werden opgenomen, zijn volledig van zijn hand.

Ondertussen belandt hij wekelijks op verschillende feestjes in en om Brussel waar hij de juiste tracks uitkiest. Als resident van het party-concept ‘A night to remember’ draait hij vaak in Depot Brussel. In Grimbergen op het feestje ‘Say Whut’ speelde hij in het voorprogramma van de Hollandse hiphopgoeroe Hef. Ten slotte is hij als dj ook vaak terug te vinden in jeugdhuizen van de Brusselse rand. Via concepten zoals Crush en Love Club leren steeds meer jongeren Mambele kennen als dj-producer.

Het is duidelijk dat Kevin nog niet klaar is met muziek, integendeel. Tegen het einde van 2016 staat de release van zijn eerste EP ingepland. Kevin gaat hierbij bewust op zoek naar een eigen herkenbare sound. Met hiphop als onderbasis tracht hij diverse genres te betrekken. Met Ya Yambo kunnen we de naam van de EP al vrijgeven. Ya Yambo betekent ‘de eerste’ in zijn moedertaal (Lingala) en verwijst uiteraard naar zijn debuutrelease.

Met deze release in het vooruitzicht lijkt Mambele steeds meer op te komen in de Brusselse hiphopscene. Reden te meer om hem in het oog te houden.

Je kunt Mambele volgen op Facebook en Soundcloud.

Share