Categorieën
Brussel Actua Pellicule & papier Podium

Snelle vrouwen

Jean-Luc Schotborgh is een Brusselse Nederlander. Hij is vader van twee en gek op koken, duiken en auto’s.

Woensdag 16 maart. Ik ga in op een uitnodiging om naar Speed Sisters te gaan kijken, een film over Palestijnse vrouwen die aan autoracen doen. Ga erheen zonder verwachtingen, alleen misschien een vooroordeel over vrouwen en wagens.
Wat ik zie, is eigenlijk te gek voor woorden. Wist ik veel dat er in Palestina geracet werd, en dit zonder echt de middelen te hebben die wij hier kunnen hebben. En dan vooral door een groepje van 4 vrouwen, die om ter snelst willen zijn op een geïmproviseerde racebaan, die vooraf even uitgetekend wordt op papier. En dat tussen allemaal mannen; blijft het racen niet iets exclusiefs voor mannen?

Ik kijk bij momenten met open mond naar het kunnen van deze dames. Ondertussen zie je bijvoorbeeld ook dat er tussen de Palestijnen onderling ook een grote kloof zit tussen waar ze vrij mogen rondlopen en waar niet. Terwijl de ene een individuele goedkeuring nodig heeft om de grens met Israël over te steken, kan de andere gewoon vrij over en weer gaan.

Wat vond ik ervan? Al bij al een geslaagde documentaire die over een periode van 6 jaar het doen en laten van deze dames op racegebied volgt. Het misplaatste machtsvertoon van het Israëlisch beleid komt ook aan bod, maar zonder dat dit inbreuk doet op het thema. De filmmakers schetsen echt wel the real life in Palestina.

De documentaire Speed Sisters (Amber Fares) wordt nog tot 16 april (niet elke dag) getoond in Flagey Studio 5.

Share