Categorieën
Brussel Actua Podium

Carl De Keyzer: Cuba, la lucha

Ik loop elke dag langs de Roberto Polo Gallery op weg naar mijn werk, maar ging nooit eerder naar binnen. Tot ik de naam van een van mijn favoriete Belgische fotografen zag opduiken… Carl De Keyzer?! Ik loerde nieuwsgierig naar binnen toen ze de tentoonstelling over Cuba nog aan het opbouwen waren, terwijl ik zo traag mogelijk voorbij wandelde.

Een aantal jaar geleden wou ik voor een opdracht aan de universiteit iets schrijven over het werk van De Keyzer. Ik vond twee boeken van hem in Muntpunt: Moments before the flood (2012) en Congo (Belge) (2009). De fotograaf reisde de hele Europese kustlijn af voor zijn reeks Moments before the flood en bracht zo verschillende desolate kustlandschappen in beeld. Hij toonde hiermee het duel tussen de vernietigende kracht van de natuur en de kleinheid van de mens. Het zijn foto’s die in mijn hoofd zijn blijven hangen door de spanning die ervan uitging. Het voelde alsof er elk moment een vloedgolf kon ontstaan uit zee die alles zou wegspoelen. Het tweede boek over onze duistere koloniale geschiedenis bracht me van mijn stuk. In een land dat zijn koloniaal verleden toch wel probeert te verbergen, zijn we het niet gewoon om zo’n choquerende beelden uit Congo te zien.

Carl De Keyzer is sinds 1994 lid van het wereldberoemde fotoagentschap Magnum Photos, gesticht door o.a. Henri Cartier-Bresson. Dat zijn werk de moeite waard is, hoeft dus weinig betoog. Maar laten we het over Cuba hebben!

DE KEYZER, From the series Cuba, la lucha, 2015, archival pigment print on fine art paper mounted on DBond, 109 x 130 cm © Carl De Keyzer, Courtesy Roberto Polo, Brussels

Cuba, la lucha

‘Cuba la lucha’ betekent ‘Cuba, de strijd’. De Keyzer verbleef twee maanden lang in Cuba in 2015. Hij besefte dat het land nooit meer hetzelfde zou zijn als de economie eenmaal open zou worden gesteld voor buitenlandse investeerders. De fotoreeks toont hoe de Cubaanse inwoners omgaan met een soort strijd tussen twee culturen. Nu Obama voor het eerst Cuba heeft bezocht, zal de samenleving in sneltempo veranderen. Het is alsof De Keyzer kon voorspellen dat het voor hem als fotograaf nu of nooit was om deze interessante periode van verandering vast te leggen op beeld.

De foto’s tonen beelden van gewone mensen tijdens hun dagelijkse activiteiten. De Keyzer oordeelt niet, hij legt enkel de realiteit vast. Als je goed kijkt, voel je de spanning tussen het oude en het nieuwe, het verleden en de toekomst. Op enkele foto’s zie je de typische Cubaanse oldtimers. Als je beter kijkt, zie je dat ze niet meer gebruikt worden door de stadsbewoners. Ze staan er vooral voor toeristen, die mooie beelden willen van het vroegere Cuba.

De fotoreeks is heel uitgebreid met meer dan 60 werken. Zelf ben ik serieus geschrokken toen ik ontdekte hoe groot de Roberto Polo Gallery is! Het is bijna een museum op zich, maar dan gratis. De catalogus is te koop voor €49,99 en is met zijn 176 pagina’s absoluut een meerwaarde in je boekenkast, al ben ik zelf nog even aan het sparen.

DE KEYZER, Remedios, Cuba, 2015, archival pigment print on fine art paper mounted on Dibond, 109 x 130 cm, © Carl De Keyzer, Courtesy Roberto Polo, Brussels

DE KEYZER, Havana, Cuba, 2015, archival pigment print on fine art paper mounted on Dibond, 109 x 130 cm, © Carl De Keyzer, Courtesy Roberto Polo, Brussels

DE KEYZER, Havana, Cuba, 2015, archival pigment print on fine art paper mounted on Dibond, 109 x 130 cm, © Carl De Keyzer, Courtesy Roberto Polo, Brussels

Meer info?

Roberto Polo Gallery, Lebeaustraat 8-12, 1000 Brussel (op wandelafstand van Brussel-Centraal). De expo is nog te zien tot 15 mei 2016, van dinsdag tot vrijdag tussen 14u en 18u en in het weekend van 11u tot 18u.

website Carl De Keyzer

Roberto Polo Gallery

Een must voor elke liefhebber van fotografie en Belgische kunst!

Share