Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Creatief met daslook

Toen we op de rand van Sint-Agatha-Berchem en Dilbeek de Thaborberg beklommen – een gouden tip van deze stadsblog – konden we er niet naast kijken én ruiken. De daslook staat in bloei. We zagen uitgestrekte tapijten ovalen groene bladen met witte bloemetjes ertussen. De sterke geur van look en uien verspreidde zich ook bij mij thuis, want ik maakte prompt daslookrisotto op basis van een recept van Gordon Ramsay en daslookpesto. Een heerlijk puur voorjaarsgeschenk van de natuur.


Wie in deze periode in een Oostenrijks of Duits restaurant terechtkomt, maakt veel kans om gerechten met ‘Bärlauch’ op de menukaart aan te treffen. Wilde knoflook uit het bos (Allium ursinum) is er stevig ingeburgerd. Ook in onze contreien zweren meer en meer foodjournalisten en koks erbij. In de biowinkel vind je al langer spreads en pesto’s op basis van daslook.

Dorien Knockaert, de keukenprinses van De Standaard, presenteerde vorig weekend een recept van uientaart met daslook, onder het motto ‘de lente hou je niet tegen’. In Dagelijkse Kost mocht ene Ruud bij Jeroen Meus de loftrompet steken van het wilde kruid: “Het is superlekker en gezond. Ik eet het elke dag als het seizoen aangebroken is. In 2009 ging ik 400 km ver naar Duitsland om de Eberbacher Bärlauchtage te bezoeken. Ze hadden er alles rond daslook. Het water komt me al in de mond.” Nick Trachet vermeldde jaren geleden al daslook als typisch Brussels verschijnsel in zijn hartstochtelijk pleidooi voor de wildpluk van groenten en kruiden.

De Brusselse bossen – het Laarbeekbos bijvoorbeeld – staan vol van het inheemse kruid dat smaak geeft aan sauzen, pesto en voorjaarssalades. Helaas liggen er ook addertjes onder het gras verborgen. Daslook lijkt sterk op de giftige bladen van andere planten, zoals het meiklokje en de aronskelk. De typische geur die vrijkomt als je eraan wrijft, verraadt gelukkig onze smaakmaker. Bovendien waarschuwt Natuurpunt ervoor dat deze “vrij zeldzame plant (sic) wettelijk beschermd (is) in België.” Je mag daslook dus helaas niet in het wild plukken. Je kunt het volgens Velt gemakkelijk in de tuin of in een pot kweken.

Wie alles wil weten over wilde kruiden kan terecht bij Brusselaar Ben Brumagne. Zijn initiatief Forest To Plate wil chef-koks en gezondheidsbewuste foodies overtuigen van de voordelen van eetbare planten uit de natuur. Hij organiseert workshops voor wildplukkers en herboristen.

Meer info over daslook: Wikipedia, Dagelijkse Kost, Gordon Ramsay, Nick Trachet, Eberbacher Bärlauchtage, Natuurpunt, Velt, Ben Brumagne, Forest To Plate.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.