Categorieën
Podium

Het groene cultuurboekje

The New York Times en de Neue Zürcher Zeitung zijn het roerend met elkaar eens. Brussel is vandaag een van de spannendste centra voor hedendaagse kunst. De stad met de centrale ligging in West-Europa bulkt de laatste jaren van kunstenaars, galerieën, beurzen en verzamelaars uit alle hoeken van de wereld. Niet voor niets kreeg Art Brussels dit jaar gezelschap van de gerenommeerde Amerikaanse Independent-beurs. De nieuwe Brussels Art Guide, het groene boekje van de Stichting voor de Kunsten, maakt je wegwijs in de levendige kunstscene van de hoofdstad.

COVER_Brussels Art Guide

Oorspronkelijk was de derde editie van het praktische vademecum gepland voor 2017. De makers besloten de publicatie echter te vervroegen omdat de uitgave 2015-2016 hopeloos uitverkocht was en nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond schoten. Zo verrijkten twee musea het aanbod aanzienlijk: ADAM (Art And Design Museum) en MIMA (Millenium Iconoclast Museum of Art).

De compacte gids bundelt alle adressen die er voor kunstprofessionals en -liefhebbers toe doen: galerieën, musea, kunstencentra en andere artistieke projecten. Wie blijft logeren in de stad of een deal wil sluiten tijdens een lunch, vindt zijn gading in de selectie van hotels en restaurants. Maar de gids wil meer zijn dan een sec adressenboekje en bevat beknopte portretten van tien persoonlijkheden die een vooraanstaande rol spelen in de Brusselse kunstwereld. Xavier Hufkens van de gelijknamige galerie bijvoorbeeld. Of Zoë Gray, curator bij Wiels, collectioneur Alain Servais en Alice van den Abeele en Raphaël Cruyt, galeristen en medegrondleggers van het MIMA. Zij kiezen ook 40 plaatsen uit die een uitvoerigere beschrijving krijgen en mooi in beeld gebracht worden.

Het boekje besluit met een agenda van geplande tentoonstellingen, beurzen en andere evenementen rond kunst, mode en design. Opvallend detail: in het kaartje van kunstencentra is het cultuurcentrum Strombeek in Grimbergen ingelijfd in 1853 Brussel.

De Brussels Art Guide is voor 10 euro te koop via Visit Brussels of in de boekhandel.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.