Bollie en Billie keren terug naar Brussel

Het Europese Kampioenschap voetbal is nog in volle gang als mijn buurt voor enkele dagen wordt omgedoopt in een filmset. Een heuse filmcrew strijkt neer in Vorst voor opnames van een tweede prent over Boule et Bill, in het Nederlandse taalgebied beter bekend als de stripfiguren Bollie en Billie. De Frans-Belgisch-Luxemburgse familiekomedie over het roodharige ventje en zijn cockerspaniël lokte in 2013 ruim twee miljoen toeschouwers naar de bioscoop, voornamelijk in Frankrijk. Het vervolg zou in het voorjaar op het grote scherm te zien zijn.

DSCN0474

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Daarom rukt de filmploeg mooie oldtimers aan, die de moderne auto’s op straat verdringen. In het straatbeeld duiken oude reclameaffiches op, zoals van de schoensmeer Ça-va-seul. Een mededeling van een Republikeinse kandidaat in de Haute-Saône voor de verkiezingen van 1 mei 1973 (Vive la République!) doet je wenkbrauwen fronsen. Op de affiche ernaast kondigt Circus Spanza zijn komst aan.

Een opname aan het internaat, dat in de film dienst als lagere school, lokt vele kijklustigen uit de buurt. Je ziet kinderen in begeleiding van hun ouders naar school wandelen. De volwassenen hebben retrokapsels en dragen lange rokken en broeken met olifantenpijpen. Wat ze zeggen, hoor je niet. De regieassistent en de crew manen de toeschouwers aan tot stilte en houden iedereen op afstand. Er zou maar iemand in beeld kunnen lopen. De opname wordt enkele keren overgedaan.

De dag erna spat er water op mijn raam. Een plotselinge regenbui op een zonnige dag? Nee, een man met een petje spuit de straat nat met een brandslang. Voor de filmopnames is blijkbaar een nat decor nodig. De buren komen kijken.

Bollie en zijn hond Billie zijn ontsproten aan de pen van de Brusselse tekenaar Jean Roba (1930-2006). Hij baseerde ze in 1959 op zijn eigen zoon en zijn cockerspaniël. Hij tekende gags en korte verhalen, die in het stripweekblad Robbedoes (Spirou) verschenen en in albums gebundeld werden. Zijn Franse assistent Laurent Verron nam in 2003 de reeks over. Het duo Jean Bastide (tekeningen) en Christophe Cazenove (scenario) staat intussen klaar om hem op te volgen. In de Reebokstraat vlak bij het Vossenplein is een stripmuur gewijd aan Bollie en Billie. Tom Frantzen maakte een bronzen beeld van de stripfiguren, dat sinds 2000 tussen de Heymboschlaan en de Engelandlaan in Jette staat.

Bollie en Billie 1

Boule et Bill 1

Bollie en Billie - Tom Frantzen

Bollie en Billie – Tom Frantzen

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.