Categorieën
Pellicule & papier Rewind

Rewind: Bollie en Billie keren terug naar Brussel

Het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk was in volle gang toen mijn buurt in juni 2016 voor enkele dagen werd omgedoopt in een filmset. Een heuse filmcrew streek neer in Vorst voor opnames van een tweede prent over de stripfiguren Boule et Bill, in het Nederlandse taalgebied beter bekend als Bollie en Billie. De familiekomedie over het roodharige ventje en zijn cockerspaniël, een Frans-Belgische coproductie, kwam in 2017 in de zalen en is nu online te zien op RTBF.

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Daarom rukt de filmploeg in de Boergondiëstraat stijlvolle oldtimers aan, die de moderne auto’s op straat verdringen. In het straatbeeld duiken oude reclameaffiches op, zoals van de schoensmeer Ça-va-seul. Een mededeling van een Republikeinse kandidaat in de Haute-Saône voor de verkiezingen van 1 mei 1973 (Vive la République!) doet je wenkbrauwen fronsen. Ernaast kondigt Circus Spanza zijn komst aan. Vorst Nationaal is afgedekt met een metershoge affiche voor een campagne tegen het achterlaten van huisdieren.

Een opname aan het oude internaat, dat in de film dienst als lagere school, lokt vele kijklustigen uit de buurt. Je ziet kinderen in begeleiding van hun ouders naar school wandelen. De volwassenen hebben retrokapsels en dragen lange rokken en broeken met olifantenpijpen. Wat ze zeggen, hoor je niet. De regieassistent en de crew manen de toeschouwers aan tot stilte en houden iedereen op afstand. Er zou maar iemand in beeld kunnen lopen. De opname wordt enkele keren overgedaan.

De dag erna spat er water op mijn raam. Een plotselinge regenbui op een zonnige dag? Nee, een man met een petje spuit de straat nat met een brandslang. Voor de filmopnames is blijkbaar een nat decor nodig. De buren komen kijken.

DSCN0474

Niet alleen in Vorst vonden opnames voor Boule et Bill 2 plaats. Dat was ook het geval in het Josaphatpark in Schaarbeek en aan het CBR-gebouw in Watermaal-Bosvoorde, waar de vader van Bollie werkt. Het gezin woont in de Brusselse rand in Sint-Genesius-Rode. 

De film brak uiteindelijk geen potten, noch bij de critici, noch bij het publiek. Le Monde sprak van een “overgeproducte komedie waar alles van bordkarton lijkt en niets werkt”. In Frankrijk gingen maar een half miljoen mensen kijken, terwijl de voorganger nog twee miljoen bezoekers naar de bioscoop lokte.

Bollie en zijn hond Billie zijn ontsproten aan de pen van de Brusselse tekenaar Jean Roba (1930-2006). Hij baseerde ze in 1959 op zijn eigen zoon en zijn cockerspaniël. Hij tekende gags en korte verhalen, die in het stripweekblad Robbedoes (Spirou) verschenen en in albums gebundeld werden. Zijn Franse assistent Laurent Verron nam de reeks in 2003 over. Eind 2016 nam het duo Jean Bastide (tekeningen) en Christophe Cazenove (scenario) de fakkel over.

In de Reebokstraat vlak bij het Vossenplein is een stripmuur gewijd aan Bollie en Billie. Tom Frantzen maakte een bronzen beeld van de stripfiguren, dat sinds 2000 in Jette staat, tussen de Heymboschlaan en de Engelandlaan, enkele honderden meters van de plek waar Roba decennialang woonde. 

Bollie en Billie - Tom Frantzen

Boule et Bill 2 is nog twee dagen beschikbaar op de website van RTBF.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.