Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Top Bruselas

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Top Bruselas, een Spaanstalige blog die sinds enkele maanden de beste plekjes in de regio Brussel presenteert, van ADAM, het Art & Design Atomium Museum op de Heizel tot YIjiangnan, een Chinees restaurant in Sint-Genesius-Rode. “Ik voelde me hier thuis vanaf de eerste dag”, zegt de oprichtster Marta Diez.

Top Bruselas

Top Bruselas biedt een persoonlijke selectie van favoriete adresjes in en om Brussel. De beknopte beschrijving wordt telkens geïllustreerd met een of meerdere foto’s. Enkele originele rubrieken vallen op: speelgoedwinkels, wijnbars, kaashandels, snoepwinkels en bakkers. De zuidkant van Brussel en vooral Ukkel is goed vertegenwoordigd. Zo is de favoriete markt van de blogster de maandagmarkt op het Sint-Jobsplein.

Marta volgde haar man in 1999 naar Brussel. Ze is geboren in Venezuela in een Spaanse familie en groeide op in Valladolid in de regio Castilië en León. Ze studeerde in Spanje rechten. Na een tussenstop in Nederland belandde ze in België. Het was liefde op het eerste gezicht. “Brussel is een topstad! De mensen geven me hier niet het gevoel dat ik een buitenlander ben. Ik voel me hier een Europese burger”, legt ze uit. De stad heeft volgens haar vele troeven: “Brussel heeft de perfecte grootte, is multicultureel en meertalig, het culturele aanbod is heel uitgebreid, het eten is geweldig en het is zo goed gelegen dat je talrijke plaatsen kunt bezoeken als je een paar uur rijdt.” Ze moet niet lang nadenken over het grote nadeel van Brussel: het weer.

Marta geeft Spaanse les en is betrokken bij een ngo. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en ontdekt ze ook in haar eigen stad graag nieuwe plekken: tentoonstellingen, cafés, restaurants, winkels. Haar uitvalsbasis was lange tijd Elsene en Ukkel, maar ze is met haar man en dochter Aida een stukje zuidelijker van Brussel gaan wonen.

Het idee voor de blog kreeg ze toen ze besefte dat ze informatie verkiest in haar eigen taal als ze meer wil weten over een stad, ook al spreekt ze Engels, Frans en Nederlands. Een Spaanse blog met insiderstips over Brussel ontbrak nog. Ze ging in april van dit jaar aan de slag en kreeg daarbij de hulp van haar tienerdochter. De reacties zijn zeer positief en haar Facebook-pagina, waar ze ook foto’s en agendatips deelt, heeft de kaap van de 500 fans al bereikt.

Top Brusselas wil graag uitgroeien tot de referentie in Brussel voor Spaanstaligen. “Belgen zijn vrij discreet en vele plaatsen in de stad blijven onopgemerkt. Als mensen mijn blog volgen, kunnen ze kleine paradijzen ontdekken”, besluit Marta.

Top Bruselas 2

Top Bruselas is actief op Facebook en Instagram.

In de rubriek Blog.bxl vind je onze besprekingen van Brusselse blogs.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.