Categorieën
10 jaar BrusselBlogt BrusselBlogt.be

BrusselBlogt wordt tien

De onafhankelijke stadsblog BrusselBlogt bestaat tien jaar en zit in een nieuw kleedje. Het initiatief van een pak enthousiaste Nederlandstalige Brusselaars viert zijn jubileum op 30 september 2016 met een feestje in de Beursschouwburg.

BrusselBlogt 10 hiep hiep

Wat Gent kan, dat moet Brussel ook kunnen. Dat dacht fotograaf Peter Forret en hij richtte tien jaar geleden, naar het voorbeeld van het in 2015 ter ziele gegane Gentblogt, met een aantal gelijkgezinden BrusselBlogt op. Na enkele redactievergaderingen in café Monk in de Sint-Katelijnestraat begonnen vrijwilligers op onregelmatige basis artikels op de blog te posten. En dat zonder commerciële bedoelingen of overheidssteun.

Ontdek je plekje

BrusselBlogt hield de vinger aan de pols en betekende een constante kennismaking met Brussel. Tientallen medewerkers en gastschrijvers met een hart voor Brussel lieten de voorbije jaren hun licht over de stad schijnen. Ze waren kwistig met insidertips, deelden hun ervaringen en gaven hun persoonlijke visie op hete hangijzers zoals mobiliteit, duurzaam consumeren, het gebruik van het Nederlands, onveiligheid, netheid en het beste frietkot van Brussel. De blog gold zeker in de eerste jaren als een levendig discussieforum, waar meningen beschaafd botsten.

Een aantal terugkerende rubrieken gaf vorm aan de blog. In ‘Ontdek je plekje’ moest de lezer op basis van een foto plaatsen in Brussel raden. ‘De Grote Encyclopedie van de kleine Hardloper’ was een hilarische inventaris van de onuitputtelijke lopersfauna in Brusselse parken. In ‘Memoires van een lapjeskat’ mijmerde een kat in verzen over Brusselse toestanden.  ‘Devrouwdie’ vergastte de lezer-luisteraar op podcasts. ‘Kwistig’ is de maandelijkse quizrubriek waarin mooie Brusselse prijzen te winnen zijn en ‘blog.bxl’ brengt de Brusselse blogosfeer in kaart.

Kweekvijver

Het oog wil ook wat. Foto’s behoren, dankzij een aantal gepassioneerde fotografen in het team, tot het DNA van BrusselBlogt. De wekelijke fotoselectie uit de Flickr-groep dateert al van 2007.

BrusselBlogt is een ideale kweekvijver gebleken voor journalistiek, literair en fotografisch talent. Op de blog konden ze hun creatieve uitspattingen kwijt en zich voorstellen aan een welwillend publiek.

Het belang van sociale media zoals Twitter en Facebook is ook bij BrusselBlogt de laatste jaren sterk toegenomen. De Facebook-pagina geniet met bijna 3.500 fans een stijgende populariteit en bereikt ook heel wat anderstaligen die Nederlands leren of gewoon geïnteresseerd zijn in een dagelijkse portie actuele informatie over Brussel en een uitgelezen selectie van adresjes, activiteiten en foto’s.

In het nieuw

De pioniers lieten geleidelijk aan hun geesteskind los en nieuwe medewerkers kwamen en gingen. Het enthousiasme is echter gebleven om een alternatieve kijk op Brussel te bieden. De erkenning is gegroeid, zoals blijkt uit het aantal uitnodigingen voor activiteiten en de feedback op Facebook.

Sinds kort heeft de website een nieuwe lay-out. De gekozen magazinevorm is aantrekkelijker en overzichtelijker, ook op smartphone en tablet.

BrusselBlogt heft het glas met zijn lezers op vrijdag 30 september 2016 in het café van de Beursschouwburg. Meer informatie over het programma vind je binnenkort op de website en de Facebook-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.