Categorieën
10 jaar BrusselBlogt BrusselBlogt.be

BrusselBlogt: hoe het begon

Wat Gent kan, dat moet Brussel ook kunnen. Dat dacht fotograaf Peter Forret en hij richtte tien jaar geleden met een aantal gelijkgezinden een Nederlandstalige Brusselse stadsblog op. In 2015 is het grote voorbeeld van destijds, Gentblogt, helaas ter ziele gegaan, maar BrusselBlogt bruist van energie. We vieren onze tiende verjaardag op 30 september met een feestje in het café van de Beursschouwburg. 

MonkMeeting_4

Op de eerste rij

Peter was gecharmeerd door de Gentse stadsblog. “Het marcheerde goed en bracht een tof discours op gang. Jong en oud deed mee. Het was zowel iets voor geeks als normale mensen”, herinnert hij zich. Hij creëerde prompt een WordPress-blog op zijn eigen server en vroeg een domeinnaam aan. Toen kwam het erop aan om medebloggers te vinden. Hij deed een succesvolle oproep via de Brusselse media.

Het vervolg van het verhaal speelt zich af in café Monk in de Sint-Katelijnestraat. In het verslag van de tweede redactievergadering, waaraan Peter, Raf, Sammy, Vincent en Hugo deelnamen, luidt het laconiek: “Ook tijdens deze meeting is weer heel wat vocht verbruikt. Tussen de slokken door werden de volgende topics aangeraakt.” Originaliteit en enthousiasme blijken “minstens even belangrijk” te zijn als correcte spelling, er bestaan “geen principiële bezwaren” tegen bijdrages in andere talen en een eigen perskaart zou leuk zijn om “mee op de eerste rij” te kunnen plaatsnemen.

De blog ging van start. Peter was volgens Hans “de drijvende kracht die alles inhoudelijk, technisch en grafisch coördineerde”. Michaël Uyttersprot (mich) richtte later de Franstalige tegenhanger bxl.blog op.

Botsende meningen

Op onregelmatige basis begonnen er artikels op de stadsblog te verschijnen. Frank schreef bijvoorbeeld over cultuur en concerten in de AB. Hij herinnert zich ook de fotoquiz ‘Ontdek je plekje’, waarbij de lezer plaatsen in Brussel moest raden. “Er was niets te winnen tenzij de eeuwige sympathie van de bloggers”, meesmuilt hij. De rubriek lokt vaak veel reacties uit, net als “de (wan)toestanden in Brussel waar verschillende meningen beschaafd botsten”. Mobiliteit, het gebruik van het Nederlands, duurzaam consumeren, onveiligheid, netheid, het gebrek aan goede bakkers, parkeren voor een niet gebruikte garage, het beste frietkot van Brussel, het zijn maar enkele van de populaire thema’s. Daarnaast presenteren bloggers met een hart voor Brussel uitgelezen cultuur- en uitgaanstips.

Maar het oog wil ook wat. Foto’s behoren, dankzij een aantal gepassioneerde fotografen in het team zoals Peter, Tineke en Mike, tot het DNA van BrusselBlogt. De wekelijke fotoselectie uit de Flickr-groep dateert al van 2007. Peter noemt als een van de hoogtepunten een fotopost over de babes die opdoken in Brussel Deze Week. “Goed voor 40.000 views!”

Geen sekte

“Uitnodigingen voor openingen en recepties waren er in het begin niet bij”, zegt Mike. De Vlaams-Brusselse media, nu Bruzz, toonden wel meteen interesse. Radiopresentator Bruno Op de Beeck van FM Brussel had een poos een rubriek op de blog. En Mike kwam op de stadsradio om te vertellen over openbare wc’s. “Ik verklapte mijn geheim om naar een toilet te kunnen zonder te betalen. Sindsdien hebben een aantal hotellobby’s een code ingevoerd voor hun toiletten. Blijkt dat het hotelpersoneel ook naar FM Brussel luisterde.”

Michaël Bellon stelde in Brussel Deze Week tevreden vast dat de nieuwe blog “geen sektarische bedoening (is) waar een paar zelfgenoegzame ingewijden hun onnozele meninkjes op kwijt willen”, maar “een site die veel mensen kan interesseren en waar je als stadsbewoner ook iets aan kan hebben”.  Al hoopte hij op nog meer actieve medewerkers en meer vrouwelijke inbreng.

Brussel drinkt

De pioniers lieten geleidelijk aan hun geesteskind los. Peter kreeg het rond 2010 te druk met fotografie en vroeg aan de actieve auteurs om de naam en de hosting over te nemen. Frank verhuisde naar Antwerpen. Mike zocht zijn heil in Londen. Tineke koos voor Dilbeek. Hans heeft al enkele jaren niet meer geblogd, maar beschouwt zichzelf niet als definitief gestopt. Nieuwe medewerkers kwamen en gingen,  maar het enthousiasme is gebleven om een alternatieve kijk op Brussel te bieden, net als de traditie om bij een goed glas over het reilen en zeilen van de blog te palaveren. Redactievergadering, quoi!

Op 30 september heffen we graag het glas met onze lezers. We houden je op de hoogte van het programma.

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.