Categorieën
Brussel-Stad Faits divers Mobiliteit Wonen in Brussel

Tramverhalen gezocht

Entramie, het winnende project van de wedstrijd Make.Brussels voor de wijk Midi-Lemonnier, is op zoek naar tramverhalen. Poëtische ontmoetingen, grappige uitspraken, romantische avonturen, het past allemaal op de website die vrijdag gelanceerd wordt. Van zestien inzendingen maakt het jonge productiehuis Les Mecs een animatiefilmpje.

Entramie

Dilay Samanli en Jasper Flikschuh zijn allebei fervente tramgebruikers. Lijnen 3, 4, 81, 82 en 51 zijn hen welbekend. ’s Avonds vertellen ze elkaar wel eens wat er die dag op de tram gebeurde. Dat bracht het stel op het idee om iets met tramverhalen te gaan doen. Ze dienden hun idee in bij Make.Brussels, een wedstrijd van het gewestelijk handelsagentschap Atrium om na de lockdown en de aanslagen een aantal wijken in de hoofdstad te stimuleren. Hun project werd in mei uitgeroepen tot een van de tien laureaten.

Entramie is een samensmelting van ’tram’ en ‘entre amie(s)’. Op de tram voel je je met de andere reizigers onder vrienden en de mooiste tramverhalen worden onder elkaar gedeeld. Maar waarom juist de tram? “De tram is een betoverende wereld, waar zich dagelijks verhalen afspelen. Iedereen ziet ze en maakt ze zelf mee.  Je hebt er ook tijd, dus je bent meer vatbaar voor leuke momenten”, legt Dilay uit.

Brusselse tramgebruikers kunnen hun verhalen kwijt op de website of ze kunnen een briefje achterlaten in een van de meewerkende adressen in de buurt, zoals Kaffabar, de koffiebar op het Rouppeplein, en Pêle-Mêle, de tweedehandsboekenwinkel in de Lemonnierlaan. Daarvoor ontwerpen de jonge initiatiefnemers acht verzameltrams, houten boxen in de vorm van een tram. Op de tram zullen stickers te zien zijn met een oproep om verhalen te delen.

Bijdragen zijn welkom tot eind oktober. De animatiefilmpjes die op basis van de beste verhalen gemaakt worden, zullen eind december vertoond worden aan tramhaltes en bij de handelaars van Midi-Lemonnier.

Entralie Logo

Entramie heeft een website (vanaf vrijdag toegankelijk) en een Facebook-pagina.

 

Share

Door Tom Van Bogaert

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.