Categorieën
People & Lifestyle Resto, Café & Uitgaan

Marokkaanse patron, Chinese kok

Thai Viet Food Halal. In grote letters prijkt het op de voorgevel van het restaurant Thai Wok in de Stalingradlaan. De combinatie tussen Aziatische keuken en halal is geen uitzondering meer in Brussel en niet alleen moslims komen er eten.  “We staan open voor alle gemeenschappen.”

Shinwi

Shinwi opende zes jaar geleden in Schaarbeek en heeft intussen ook filialen in Brussel-stad en Molenbeek. “De naam komt van het Arabische woord voor Aziatisch en klinkt goed in het Frans”, verklaart de Marokkaans-Belgische uitbater van het restaurant in de Lemonnierlaan. “We zitten ergens tussen een fastfoodzaak en een gastronomisch restaurant.” Het aanbod is uitgebreid: van soep en salades over noedels en rijst tot zelfs sushi. De  hoofdgerechten kosten tussen 7 en 10 euro. Het vlees komt van Brusselse halalslagers. De uitbater gaat prat op de open keuken: “We zijn transparant en stellen de klant daarmee gerust.” Het cliënteel komt uit alle windrichtingen. Nieuwe franchisezaken sluit hij niet uit.

Eenzelfde geluid is te horen bij Les 2 Orients, dat Chinese en Thaise gerechten serveert in Elsene, Laken en in de Lemonnierlaan, enkele huizen verder dan Shinwi. De uitbater van de zaak in Matonge ziet er geen graten in: “We verstaan elkaar goed. Binnen de gemeenschap wordt de Aziatische keuken erg geapprecieerd en de klanten houden van afwisseling.” Zijn restaurant is ook bij niet-moslims en toeristen in trek. De prijzen zijn misschien ietsje duurder, maar de kwaliteit van het eten – “we hebben Chinese koks” – en de service is beter, klinkt het. Zijn baas heeft al aanbiedingen gekregen voor franchisezaken in Antwerpen, maar ook in Marokko en Dubai.

Les 2 Orients 2

Wordt de Marokkaans-Belgische Aziatische keuken zowaar een exportproduct? Duidelijk is dat etniciteit in Brussel hybrider wordt en dat zich dat in de horeca manifesteert, zoals Hans Vandecandelaere schreef in zijn boek ‘In Molenbeek’. Het ontstaan van een nieuwe middenklasse, die vaker uit eten gaat, en de superdiverse samenstelling van de bevolking zijn er niet vreemd aan. Mag het verbazen dat in de Lemonnierwijk onlangs een nieuw filiaal opende van Bab Al Hara, het Syrische restaurant in Anderlecht?

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.