Categorieën
Kwistig

Kwistig in oktober

Ook in oktober pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Lichten uit, spots aan en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de vijf duotickets voor de tentoonstelling Guggenheim Full Abstraction in het ING Art Center.  Nog tot 12 februari 2017 kun je er abstracte kunstwerken bewonderen uit de collecties van Solomon R. en Peggy Guggenheim van kunstenaars als Marcel Duchamp, Max Ernst, Jackson Pollock, Mark Rothko en Cy Twombly.

affiche web Guggenheim

  1. Welke Brabantse alchemist-scheikundige heeft een standbeeld op de Oude Graanmarkt? Hij vond het woord ‘gas’ uit (afgeleid van het Griekse woord chaos), dat later onder invloed van Lavoisier algemene ingang zou vinden.
  2. In welk café, bekend om zijn half en half, speelden Jacques Brel en Anny Girardot scènes voor de film ‘La Bande à Bonnot’?
  3. Deze Brugse Brusselaar richtte in 1965  ‘Free Press Bookshop’ op, een boekhandel met subversieve literatuur. Omdat in die boekhandel redelijk wat bier werd verzet, opende hij in 1969 het café De Dolle Mol, eerst op de Kaasmarkt, daarna in de Spoormakersstraat. De kroeg werd gefrequenteerd door schrijvers zoals Jeroen Brouwers, Pjeroo Roobjee, Jotie ’t Hooft, Willem Frederik Hermans en Simon Vinkenoog.
  4. Schiftingsvraag: In de Europa League speelt Anderlecht op 3 november thuis tegen Mainz 05.  Wat zal de einduitslag zijn van deze wedstrijd?

Waag je kans vandaag nog! Stuur een mail met als titel ‘kwistig oktober′ naar BrusselBlogt of laat een persoonlijk bericht achter via onze Facebook-pagina. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot donderdag 3 november, om 12 uur. Uit de juiste inzendingen kiest de jury vijf winnaars. Bij een ex aequo beslist de schiftingsvraag.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.