Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: I’m Not On The Guest List

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op I’m Not On The Guest List, de webstek van de Brusselse Yamina El Atlassi. Ze vierde onlangs in het Elsense café Aa dat ze al vijf jaar blogt. Al die tijd is ze kwistig geweest met insidertips voor alternatieve feestjes, tentoonstellingen, concerten en films in Brussel.

I'm not on the guest list

Yamina startte in 2011 met een kroniek op de Franstalige stadsblog Bxl.blog. Twee jaar later vormde ze haar rubriek I’m Not On The Guest List om tot een eigen website. Ze houdt er zowel in het Frans als in het Engels een eigenzinnige uitgaansagenda bij en ze schrijft er algemenere stukken over het culturele leven in de hoofdstad. Ze pakt uit met goed gedocumenteerde gidsen over het cinemalandschap, kunstgalerijen, openluchtfeestjes, bars in de buurt van Flagey en de clubscene.

Haar informatie haalt ze van verschillende kanalen. “Ik ben vaak op stap en ken heel wat mensen in de stad. Ik volg de sociale media van organisatoren, cultuurhuizen en artiesten. Een pak tijd besteed ik aan opzoekingswerk en classificatie. En als ik iets ga drinken, kijk ik steeds naar affiches en flyers, vooral als ze eruit zien alsof ze gemaakt zijn met een klein budget.”

Ze bereikt een breed publiek, ook bijvoorbeeld eurocraten die de Eurobubble achter zich willen laten. “Mensen die zich uitschrijven voor de nieuwsbrief, laten me soms weten dat ze weggaan uit Brussel, maar dankzij mij de stad beter hebben leren kennen. Lezers stellen al eens voor om samen uit te gaan en daaraan heb ik ook al vrienden overgehouden.”

Haar geboortestad ligt haar na aan het hart. Ze vindt het geweldig dat er zo veel mensen zijn die iets organiseren, vaak spontaan en niet via de officiële culturele instellingen. In Brussel kunnen creatievelingen zich echt uitleven. Wat ze haat? “De publieke ruimte wordt hoe langer hoe meer geprivatiseerd en ingepalmd door commerciële initiatieven: videoschermen, reclameborden, standjes van bedrijven.”

Aan de reisblog Wherever Mag vertelde Yamina dat ze gehecht is aan haar drukke leven vol hoofd- en nevenprojecten. Logies zoeken voor buitenlandse studenten, gidsen van Visit Brussels opleiden, schrijven voor Spotted By Locals, zich verdiepen in stedenbouw, boeken vertalen, tentoonstellingen cureren of activiteiten organiseren: ze doet het allemaal. Voor haar geen nine-to-five-job. “Een kantoor is een verschrikkelijke plaats, geloof me. Het is de hel op aarde. ‘L’enfer, c’est les autres’, zei Sartre. Volgens mij is de hel het kantoor.”

Het is een heuse uitdaging om de blog te blijven vullen gezien haar vele activiteiten, maar ze gaat verder op de ingeslagen weg. “Ik blog om me te ontspannen, om me cultureel te verrijken en om ideeën te delen. Als iemand wil meedoen, sta ik open voor voorstellen. Waarom de site in de toekomst niet openstellen voor samenwerkingen?”

Yamina

 I’m Not On The Guest List is actief op Facebook, Tumblr en Twitter.

In de rubriek Blog.bxl vind je onze besprekingen van Brusselse blogs.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.