Categorieën
Brussel-Stad Pellicule & papier Podium

De mensen onder de kerktoren

Vanavond stelt Marie Geukens in Gemeenschapscentrum De Markten haar documentaire De Kerk in het Midden voor. Ze toont aan de hand van getuigenissen in en om de Miniemenkerk het complexe sociale weefsel in de Marollen.

docu_de_kerk_in_het_midden_site

De dakloze vrouw blijkt aan lager wal geraakt te zijn na een misdaad, heel wat koorleden zijn eurocraten, de Italiaanse koster heeft een verleden als acteur in B-films, de adellijke familie Merode steunt goede doelen. Tussendoor weerklinken de weergaloze Bach-cantates die de kerk maandelijks doen vollopen, maar ook het voorwerp zijn van een bitse strijd tussen twee strekkingen. Geukens portretteert aangespoelde mensen die in parallelle werelden leven en toch in dezelfde stad wonen. “Ik wil het menselijke gelaat tonen van Brussel. Het is een stad waar je je gemakkelijk thuis voelt en waar je niet bang voor hoeft te zijn.” De documentaire kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

De Kerk in het Midden is om 20 uur te zien in De Markten (Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel). De toegang is gratis.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.