Categorieën
Pellicule & papier Podium

Vakantietip: Anima 2017!

Meeting Mark Shapiro©Photo courtesy of LAIKA

Krokusvakantie! Tijd voor Anima, het Brusselse Animatiefilmfestival. Flagey wordt een hele week de place to be voor al wie van animatiefilm houdt. Voor jong en oud, voor mensen die graag naar de film gaan en professionals, er is voor elk wat wils. Naast de films zijn er ook workshops voor kinderen, masterclasses voor studenten of professionals, tentoonstellingen, installaties, pannenkoeken, DJ’s, de animeernacht en natuurlijk de prijsuitreiking.

Het festival toont het beste van wat er in de internationale animatiewereld leeft, met natuurlijk extra aandacht voor wat er in België gemaakt wordt. En dat is heel wat, getuigen de 5 kortfilmprogramma’s ‘Dit is Belgisch’. Dit is Belgisch 1 bestaat uit kortfilms van Belgische professionals, terwijl Dit is Belgisch 2 werk van studenten animatie uit Belgische filmscholen bevat (RITCS en La Cambre in Brussel en HEAJ in Namen en KASK in Gent). Dit is Belgisch 3 is een verzameling kortfilms buiten competitie. 4 en 5 zijn compilaties voor kinderen.

Seoul Station © Splendid Film BV

Maar niet alleen België staat in de picture. Naast de grote kleppers uit Japan (3 van de 6 langspeelfilms in competitie komen uit Japan) komt ook Korea op, met bijvoorbeeld de maatschappijkritische zombiefilm ‘Seoul Station’. Bovendien worden dit jaar zowel grote namen als opkomend talent uit Italië en Portugal extra in de verf gezet.

Het festival volgt de nieuwe ontwikkelingen op de voet. Zo is er dit jaar ook ‘Experience, Brussels virtual reality festival’. In groepjes van tien krijgen de toeschouwers een VR-bril opgezet. Daarmee belanden ze in héél verschillende werelden.  En ook ‘mapping’ is een nieuwe trend, hiermee worden animaties geprojecteerd op een object of gebouw waardoor het lijkt alsof dat verandert. In Foyer 2 zie je elke dag een installatie van het collectief ‘Skullmapping’. Met de installatie ‘Le Petit Chef’ zit je aan een tafel waarop een virtuele miniatuurchef voor je neus een schotel voor je bereidt.

BOS1_How Long Not Long © Michelle & Uri Kranot

Wie niet kan kiezen uit het brede aanbod langspeelfilms doet er misschien goed aan om naar ‘Best of Shorts te gaan, compilaties van verschillende kortfilms. Best of shorts 1,2,3 en 4 zijn van professionele filmmakers. 5 en 6 verzamelen de beste eindwerken van studenten animatie. Best of shorts 7 toont een selectie documentaire animatiefilms, een genre dat ook in de animatiefilm steeds meer opkomt. En nr 8, ‘Watch and Dance’ is een verzameling reclamespots en muziekvideo’s.

En als je er echt niet genoeg van kan krijgen, moet je zaterdag 4 maart naar de Animeernacht! Een hele nacht vol filmpjes, met tussendoor VJ-ing door de Japanse regisseur Mirai Mizue. Trek je psychedelische pyjama aan om helemaal in de sfeer te komen.

Programma en tickets: www.animafestival.be

van 24 februari tot 5 maart 2017 in Flagey, Elsene

Share