Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid

Je jette mes ordures ici parce que…

Ik gooi mijn afval op straat “parce que”… waarom eigenlijk? Het is op een ironische manier bijna bewonderenswaardig om te zien hoe gemotiveerd sluikstorters zijn. Want beeld je even in: tijdens de diepe nacht sluip je het huis uit om iets verderop in de wijk rommel te gaan dumpen. Absurd toch? Waarom gaan ze gewoon niet naar een containerpark of steken ze het niet in een vuilniszak? Brussel heeft de goedkoopste zakken van het land! Of begrijpen ze het simpelweg niet?

Anderzijds is met de vinger wijzen naar de daders ook niet volledig terecht. Tenslotte schept de overheid een kader waarin dit gestimuleerd wordt: sluikstorten worden snel opgeruimd (gelukkig maar), de weinige recyclageparken bevinden zich op moeilijk bereikbare plaatsen (tenzij je een auto hebt) en om binnen te geraken heb je een Brusselse identiteitskaart nodig. Boetes zijn er wel, maar als er geen controles zijn, heeft het allemaal weinig zin. Nochtans, de plekken zijn bekend. Waar blijven die camera’s en extra controleurs? Je leest het: een vicieuze cirkel waarin alles blijft verder malen.

Dat die sluikstorten een merde zijn in veel Brusselse wijken is een feit. Sommige bewoners zijn het ondertussen gewoon geraakt, maar ik blijf het er toch moeilijk mee hebben. De vele anti-sluikstortcampagnes tot nu toe zijn meestal erg betuttelend, te serieus, te braaf en richten zich altijd op de verkeerde doelgroep. Veelal zijn het campagnes die moeten bevestigen dat politici er ‘iets’ aan doen. Eigenlijk zijn ze vooral a waste of money. Waarom niet de doelgroep gericht aanspreken? Liefst met een beetje humor om ze zo te laten inzien dat wat ze doen eigenlijk redelijk absurd is. De impact is pas maximaal als je de affiches op de plaats van stortplaatsen gaat hangen. Een grotere confrontatie kan je niet hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je het allemaal denkt beter te weten, dan doe je het beter zelf. Blijkbaar een plan dat werkt: na deze eerste week haalde de post op de Facebookpagina van BrusselBlogt, maar vooral op de pagina van Leo Not Happy reeds over de 2.000 likes en nog meer shares.

Daarna ging het allemaal redelijk snel. Bruzz en La Capitale berichten over de actie. Ondertussen zijn bewoners aan de slag gegaan en overal beginnen ze op te duiken! Het principe is simpel: printen + plakken (+ posten). Bewoners weten trouwens perfect waar de sluikstortplekken zijn. Er zijn trouwens reeds wat affiches afgetrokken, bewijs dat de doelgroep zich aangesproken voelt.

Zin om zelf actie te ondernemen? Ga uw gang (maar hou het netjes)!

DOWNLOAD VERSIE FR:
 
DOWNLOAD VERSIE NL:

DOWNLOAD VERSIE ENG:

Met dank aan en steun van:

Leo Not HappyBrusselBlogt, Josworld, Laurent, Nulifer, Kwinten, Iante, Bart, Dirk, Hilde,… en alle spontane likes & shares!

Share