Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid

Een dialoog uit ‘the Global South’ over sluikstorten

Toen ik zondag terugkwam van een etentje met mijn mama en haar vriend, kwam ik langs het Sint-Katelijneplein met mijn zwarte T-shirt. Er waren mottars uit Charleroi bijna aan het vechten met een familie omdat de mama schrik had dat hun zoon van het lawaai doof zou worden. Iedereen dacht dat ik bij de mottars hoorde omwille van mijn zwarte T-shirt en volslanke buik. Toch gaat dit verhaal daar niet over. Ik schrijf nu het verhaal over sluikstorten door de ogen van een Belgische Congolees.

Koperverzamelaar in Brussel (c) Willemjan Vandenplas (gsm)

Ik liep dus verder van het Sint-Katelijneplein naar de Ninoofsesteenweg waar ik vier maanden woon. Waar ik enkele dagen terug een foto had genomen van een affiche van Werrason, de zanger die zo geprezen wordt in het Congoboek van David Van Reybrouck, omwille van zijn vervlochtenheid met de bierindustrie.

Vandaag kwam ik weer langs dezelfde plaats en nu was er een man buiten aan het werken aan een tv. Ik sprak hem aan en het volgende gesprek ontrolde zich.

Un recontre avec un Congolais:

-Bonjour monsieur, est-ce que je pourrais faire une photo?

-Monsieur, vous voyez pas que je suis en train de faire quelque chose.

-Mais qu’est ce que vous faites monsieur, qui est si important?

-Moi je collectionne le cuivre dans les appareils domestiques pour pouvoir arriver à la fin du mois.

-Dans les câbles de cette télévision?

-Oui, bien sûr.

-Monsieur, vous êtes Congolais?

-Oui, comment vous savez?

-Vous êtes Lushois?

-Lushois???? ….

-Lubumbashi?

-Non, je suis de Kinshasa, bon le Bas-Congo, vous pouvez faire la photo, mais je veux pas que les gens me reconnaissent.

-D’accord, je vous prend de ce côté-ci, je vous montre la photo. Voici. Monsieur, qu’est ce qui est passé avec vos yeux?

-Violence … domestique. Vous êtes photographe? Monsieur, vous connaissez Botalatala ?

-Oui, j’ai fait des photo’s de lui.

– …

Volg Willemjan Vandenplas op zijn Blog of Website

P.S. Emmanuel Botalatala is een Congolese artiest die met afval kunst maakt. Binnenkort komt er een film over hem uit. Hij was al te zien in avant-première in Kuumba – Vlaams-Afrikaans Huis, Chaussée de Wavre 78, Elsene, Brussel.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.