Categorieën
Brussel Actua People & Lifestyle Podium Reizen & Toerisme

Een goeie Ommegang

Elk jaar in juli trekt de Ommegang door Brussel. De processie reconstrueert de feestelijke intrede in 1549 van keizer Karel V en zijn zoon Filips II van Spanje, samen met veel hoge edellieden en gezagdragers. De Ommegang in zijn huidige vorm bestaat sinds 1930 toen het stadsbestuur naar aanleiding van de 100e verjaardag van België een stoet organiseerde. Sabrina Delmarle nam deze week deel als vrijwilliger en brengt verslag uit.

Of ik geen zin had om deel te nemen aan de Ommegang? Ik was uiteraard meteen enthousiast, want ik woon in Brussel en al wat er leeft, heeft altijd al een speciaal plaatsje in mijn hart ingenomen.

De Ommegang heeft zijn kantoor in de Huidevettersstraat. Daar werd ik verwacht om mijn kostuum te passen en kreeg ik een eerste toelichting. Binnen een kwartiertje werd ik goed bevonden als boerin. Ik moet toegeven: wat een zalige rok! Lekker luchtig bij zonnige dagen. De heren daarentegen hadden het iets moeilijker met de bijhorende nylonkousen. Ondertussen was het er een gezellige drukte. Kostuums werden al dan niet goed bevonden, er werden foto’s genomen van de voorbereidingen, informatie werd gegeven…met ondertussen een Ommegang-bier.

Op woensdag 5 juli was het dan zo ver, een laatste uitleg op de Grote Markt, de paaltjes klaarzetten. Samen met mijn collega’s, zorgden wij ervoor dat de mensen met het juiste ticket binnenkwamen, begeleiden wij hen naar hun plaatsen en zorgden voor een vlotte doorgang bij het binnen- en buitenkomen. Niet alleen wij, maar ongeveer 1.400 figuranten werkten mee aan dit spektakel. Nadat het tweede event op vrijdag 7 juli was afgelopen en de toeschouwers langzaam aan de markt verlieten, sloten wij dit af met natuurlijk…een goeie Ommegang.

Share