Categorieën
Sport

Zaalvoetballen kan ook zonder scheidsrechter

Terwijl tal van sportfederaties kampen met een tekort aan scheidsrechters gooide de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup het in 2003 over een andere boeg. Deze zaalvoetbalbond besloot om alle wedstrijden te laten plaatshebben zónder arbiter. Met succes, want jaar na jaar stijgt het aantal clubs. In september gaan zo’n 550 zaalvoetbalclubs van start in het nieuwe seizoen. Brusselse ploegen kunnen zich nog altijd inschrijven.

(c) Erwin Donvil

De Liefhebbers Zaalvoetbal Cup, kortweg LZV Cup, organiseert competities in heel Vlaanderen en in Brussel. De missie is de manier veranderen waarop voetbalploegen met elkaar omgaan, aldus organisator Kris Verbert.

“In voetbal zijn alle middelen goed om te winnen: zware, geniepige en professionele fouten, verbale agressie, schwalbes, tijd winnen, blessures veinzen. Scheidsrechters hebben deze problemen niet kunnen oplossen. Integendeel, spelers proberen alles wat de scheidsrechter toelaat of niet ziet en zoeken zo letterlijk de grenzen van de onsportiviteit op.”

Zelf verantwoordelijk voor fairplay

Daarop besloot de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup het radicaal anders aan de pakken door te spelen zonder scheidsrechters en zo de ploegen zelf verantwoordelijk te maken voor fairplay.

Om misbruik te voorkomen laat de LZV Cup na iedere wedstrijd beide ploegen een fairplaybeoordeling van hun tegenstander invullen via een website. Zo krijg je van iedere ploeg een gedetailleerd beeld van alle wedstrijden. Occasionele probleemploegen worden via e-mail bijgestuurd door Fairplay Managers van de LZV Cup. Ploegen weten dat ze het volgende seizoen zonder pardon worden uitgesloten als ze zich niet aanpassen. Maar zo ver komt het zelden.

Doorgaans verdwijnen de slechte gewoonten uit de traditionele voetbalwereld immers snel. Er worden minder fouten gemaakt en als het toch gebeurt, worden ze door de ploeg zelf aangegeven of meteen toegegeven. Vooral opzettelijke en geniepige fouten zijn zeldzaam. Voetballers weten immers dat geen enkele tegenstander dat apprecieert.

De scheidsrechter misleiden volstaat niet langer, want die is er niet. En de tegenstander bedotten is veel moeilijker, want die voelt letterlijk wat er gebeurt en kan je bestraffen met een lagere fairplaybeoordeling. Bijkomende voordelen zijn dat ploegen onderling meer communiceren, wat de sfeer ten goede komt, en ook dat er geen scheidsrechterskosten zijn.

Spectaculaire groei

Organisator Kris Verbert: “Veel mensen reageren sceptisch wanneer ze over onze zaalvoetbalbond horen. Daarom is het belangrijk dat we ook concrete resultaten kunnen voorleggen. De LZV Cup startte in 2003 met 8 clubs. Vandaag hebben we er 550. De groei is dus spectaculair. Spelers vertellen dan ook gretig aan elkaar door dat de wedstrijden sportiever, correcter en vriendschappelijker verlopen dan in het traditionele voetbalcircuit. Zo bewijzen we stilaan dat competitievoetbal ook op een positieve manier kan.”

Ook in Brussel kan er gespeeld worden zonder scheidsrechter. Vorig seizoen werd voor het eerst een Brusselse competitie georganiseerd, waarvoor zeven clubs inschreven. In september gaat de tweede editie van start met voorlopig al een tiental clubs. Wie er nog bij wil, kan contact opnemen met de organisatie.

Share