Categorieën
Brussel-Stad Foto Podium

Enkeltje Brussel

In gemeenschapscentrum De Markten kun je de komende weken een fotografische reis door Brussel maken. De fotografen van het amateurcollectief Stadsbiografie exposeren er het werk dat ze het afgelopen jaar gemaakt hebben. Ze slagen er mooi in de superdiverse stad in beeld te brengen en deinzen niet terug voor de ruwe kantjes van de hoofdstad. 

Op de vernissage viel het licht door een technische panne enkele minuten uit. Als bezoeker moest je je een weg banen door de expositie, slechts gewapend met de zaklamp van je smartphone om de foto’s te belichten. In die momenten van opperste concentratie viel de over het algemeen hoge kwaliteit van de foto’s des te meer op. De stadsbiografen trekken elke zaterdagvoormiddag samen de stad in en bespreken elkaars beelden op woensdagavond. Het overzicht bewijst het leertraject dat ze doorgemaakt hebben. In totaal zijn er zo’n 170 foto’s in verschillende formaten van 17 fotografen te zien.

De tentoonstelling zoomt niet in op de toeristische bezienswaardigheden of idyllische plekjes van de stad, maar confronteert je met het dagelijkse geworstel van bewoners en bezoekers. Je ziet de niet aflatende mensenstroom door de Nieuwstraat bewegen, daklozen en drugsverslaafden op straat rondhangen, vluchtelingen in het Maximiliaanpark kamperen, betogers rel schoppen. Uit de zwart-witportretten van soms erg beschadigde mensen spreekt veel mededogen. Een andere reeks brengt sfeervolle beelden van verlaten zerken op het kerkhof van Evere.

De bovenverdieping neemt je mee naar de Modelwijk, een complex van sociale woningen in Laken en een microkosmos, waar vele nationaliteiten, talen en culturen naast elkaar leven. Je kijkt letterlijk binnen in de woonkamers in de flatgebouwen. De fotografen hebben het vertrouwen gewonnen van de geportretteerde mensen en tonen hen in hun vertrouwde omgeving. Een banaal wedstrijdje petanquen krijgt door de blik van de fotograaf poëtische allures. Elders zie je een man in gedachten verzonken tijdens een karaokewedstrijd in de Cité Culture. Piekert hij over de armoede, de uitzichtloosheid of het gemis van zijn familie?

(c) Katrien Colenbie

De tentoonstelling biedt alles samen een intrigerend enkeltje Brussel, tussen licht en donker, tussen vaart en verstilling, maar altijd met een aandachtig oog voor de mensen en hun omgeving.

Brusseloscope loopt nog tot 17 september in De Markten. De tentoonstelling is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.30 uur tot 19.30 uur. Op zaterdag en zondag open van 10.30 uur tot 18.30 uur. De toegang is gratis. Op zaterdag 9 en zondag 17 september, van 14 uur tot 16 uur, is er een begeleide fotowandeling. Inschrijven via brusselstadsbiografie@gmail.com.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.