Met Mapping Brussels trekt de KVS de theaterzaal resoluut achter zich dicht. De bezoekers trekken de stad in voor een buurtwandeling in het zog van zeven performers. Een inspirerende oefening in kijken, luisteren en voelen in een grootstad die van iedereen is.
Zo begint het. Je neemt samen met de andere gasten plaats in een wachtkamer nadat je je identiteitskaart hebt moeten afgeven. De ambtenaar voor je pulkt verveeld aan een papiertje en kijkt ongeïnteresseerd rond. Je voelt je als nieuwkomer in de stad overgeleverd aan de grillen van de bureaucratie. Tot je in stilte naar beneden mag, een voor een. Als je een deur opent, word je plotseling geblinddoekt en rondgetold. Buiten bevrijdt een engel je van je blinddoek en wijst je de weg naar een witte streep, die je langs cafés en een nachtwinkel naar een pleintje leidt.
Zintuigen op scherp
Isabel, Pitcho, Amira, Roland, Benjamin, Omar en Didier nemen je vervolgens op sleeptouw. Ze komen uit uiteenlopende artistieke disciplines, spreken Nederlands, Frans of Engels en behoren tot verschillende generaties, maar samen brengen ze hun thuisstad in kaart en delen ze verhalen van vroeger en nu. Van de bewoners die verjaagd werden uit de Noordwijk voor het megalomane, nooit verwezenlijkte Manhattan-plan tot de migranten die op weg naar een betere toekomst gestrand zijn in het Maximiliaanpark. Je loopt nu eens rond met een audioguide rond het Noordstation, dan weer zie je bizarre objecten in een mini-expositie in een van de WTC-torens.
Het mooie aan deze intrigerende groepsreis is dat je uitgenodigd wordt om je zintuigen te gebruiken. Als je een Photo-Mask draagt, duik je in de stad met de ogen van een ander. Je toevallige gezel beslist zonder woorden welk fragment je te zien krijgt: een bloemetje op het trottoir, een huisnummer, een vrouw bij de bakker, citroenen bij de lokale kruidenier. Met de doos op je hoofd zie je niets en moet je vertrouwen op je partner die je leidt. Wat je wel ziet, observeer je intenser. Je wordt je tijdens de hele tour bewuster van de diverse straatgeluiden en in één performance neem je knielend de geur van de aarde in je op.
Een staaltje van de wereld
Het is alsof je deel uitmaakt van een documentaire over Brussel. Je neemt niet alleen de stad waar, je wordt ook zelf voortdurend waargenomen door wie je weg kruist. Als een zwarte man met witte engelenvleugels je gidst, trek je automatisch de aandacht. De gezant van de hemel blijkt die dag een helse wolkbreuk aan te kondigen. Hij blijft onverstoorbaar en herinnert eraan dat Brussel kosmopolitisch is en iedereen toebehoort, van Belgo-Belge tot Marokkaan of Congolees. “Bruxelles est un échantillon du monde.”
Ten slotte volgt een warm onthaal door de équipe van Théâtre de Galafronie in Sint-Joost. Bij een eenvoudige maaltijd praat je na met je kompanen en leer je achter de schitterende art-nouveaugevel de gezellige bric à brac-kamers en de enthousiaste medewerkers kennen. Het gezelschap houdt er weliswaar mee op, maar het huis blijft zijn deuren open voor creatievelingen.
Mapping Brussels van de KVS is nog te beleven op zaterdag 16 en zondag 17 september.