Categorieën
BrusselBlogt.be

Bart Peeters trapt ‘brood voor morgenvroeg’ tournee af in uitverkochte AB

Bart Peeters staat er weer met een nieuwe plaat die de titel ‘Brood voor morgenvroeg’ draagt. En een nieuwe plaat betekent ook een nieuwe tour, eentje die gisteren en vandaag van start ging in onze Brusselse AB.

Net iets te laat zijn blijkt ook zo zijn voordelen te hebben. In een lege foyer ben je altijd eerst aan de beurt om een pintje te bestellen. Van drank voorzien trok ik de zware deuren van de concertzaal open en stelde ik vast dat Brussel niet enkel de rode loper maar ook de zeteltjes voor Bart Peeters had uitgerold.  Die zeteltjes weet Bart, met zijn toch al 57 levensjaren, nog steeds vol te krijgen met een mix van alle leeftijden. Jonge koppeltjes zaten lustig mee te wiegen met schattige oude vrouwtjes met paars haar.

Op de buhne trad Bart met zijn verstrouwde kompanen aan. De broers Smulders aan accordeon, bas en piano, de guitige Emile aan viool en gitaar, Piet van den Heuvel (gitaar en percussie) en Amel Serra aan percussie.

Oudere hits en nummers uit het nieuwe album wisselden elkaar op een vlotte manier af. Meeneuriën met Heist aan Zee, meezingen met Poolijs, handjesklappen op Lepeltjesgewijs…

Beproefd recept

Dat het een verse tournee was merkte je wel aan het feit dat de zanger soms even op zoek was naar de beginwoorden van zijn eigen, oudere nummers. Het oogt allemaal energiek, grappig en spontaan, maar wie twee keer naar eenzelfde show van Bart Peeters gaat kijken weet dat elke mop goed geregisseerd is. Dat neemt niet weg dat het de eerste keer grappig kan zijn, maar toch.

Op de nieuwe plaat staan nummers als ‘de Wifi song’ en ‘Smartphone’, een cover van Drake’s Hotline Bling waarin Bart claimt een totale digitale analfabeet te zijn, maar twee nummers later de hele AB meevraagt op zijn foto om op facebook te zwieren. Dat hij graag melodietjes elders gaat halen bewees hij nogmaals door ‘Pour que tu m’aimes encore’ van Celine Dion tot ‘Tot je weer van me houdt’ te herschrijven.

De bis begon met het nummer Hemel, geschreven vorig jaar net na de aanslagen in Frankrijk en onmiddellijk in première gegaan in de AB – zij het in herwerkte versie met volledige band, tevens het laatste nummer van de nieuwe plaat. Brussel hield opnieuw even zijn adem in. Met AAA blies hij nog een laatste keer het dak van de AB af en stuurde hij jong en oud goedgemutst naar huis.

Dat ‘Lepeltjesgewijs’ en ‘Brood voor morgenvroeg’ evenveel lettergrepen tellen en hetzelfde bekt, nemen we er graag bij.

 

Bart Peeters tourt verder door Vlaanderen met Brood voor morgenvroeg. Alle speeldata vind je op https://bartpeeters.net/optredens.html

Share