Categorieën
People & Lifestyle Video

Een jaar BXL Open View: jongeren aan het woord

BXL Open View, het online multimediakanaal van jongerenstadslabo JES, bestaat één jaar. Er prijken al 50 mediabijdragen op de site, aangeleverd door een 30-tal socio-culturele organisaties of artiesten. Filmpjes, audio postkaarten, slam poetry, games of fotoreeksen bieden een alternatieve kijk op de leefwereld van jongeren en het Brusselse stadsleven. Onze blogger maakte een selectie.

Molenbeek staat sinds de aanslagen van Parijs en Brussel wereldwijd geboekstaafd als een broeihaard van terrorisme en extremisme, een oord van verderf, een hellegat. BXL Open View toont in een aantal sterke bijdragen dat er ook andere verhalen te rapen zijn in deze jonge, superdiverse gemeente.

Choreograaf Benjamin Vandewalle strijkt in Birdwatching 4×4 een maand na de noodlottige 22 maart neer in Molenbeek en laat Brusselse kinderen vertellen over de impact van de aanslagen. Ze hebben een diverse achtergrond en spreken thuis een andere taal, maar ze gaan allemaal naar het Nederlandstalig onderwijs. In het begin van het filmpje nemen ze op straat een stokstijve houding aan alsof ze 1 2 3 piano spelen. Het lijkt te weerspiegelen hoe het openbare leven is stilgevallen. Daarna komen ze weer in beweging. Ze dollen met elkaar of dansen voor een spiegel om te tonen dat de wereld verder draait. Hun uitlatingen klinken soms naïef, maar er spreekt evengoed veel wijsheid uit. “De terroristen moeten een robothoofd hebben, want anders zouden ze dat niet kunnen doen” “Ze hebben de koran verkeerd begrepen.” “Ik zou er mijn geld voor willen geven als het dan zou ophouden. Terwijl ik net veel gespaard heb.” “De mensen lachen niet meer op straat precies.” “Ik vind dat iedereen hier welkom is en wil een wereld in vrede.” Een Marokkaans meisje vertelt dat de tante van een vriendin bij de dodelijke slachtoffers was. Als de spiegelconstructie van de documentairemakers weer wordt toegeklapt, besef je dat deze kinderen de toekomst zijn en alle kansen verdienen.

Journalist Stefaan Meerbergen maakte een jaar na de aanslagen voor Terzake een prachtig portret van vier Molenbeekse jongeren. In hun getuigenissen zie je hoe maatschappelijke problemen een stempel drukken op hun leven: de hoge werkloosheid, de stigmatisering en discriminatie, de vele politiecontroles, de verleiding om op het verkeerde pad te geraken. Maar je ziet vooral de energie en de levenskracht en het potentieel dat deze stadsbewoners in zich dragen. Onvergetelijk is de stralende glimlach van de studente Mariam die zich zichtbaar goed in haar vel voelt en vertelt over haar grote droom: Nederlands geven. Deze Belgische met Marokkaanse invloeden, zoals ze zichzelf noemt, haalt kracht uit haar geloof, maar kijkt ook naar Thuis. Ze hekelt de polarisatie van de samenleving. “Van mij moet je niet bang zijn. Ik ben zelf bang. Allez, bang?” Een verstandig meisje van hier dat thuishoort in de wereldstad Brussel, quoi.

Regisseur Dorothée van den Berghe volgde voor de Canvas-documentairereeks 4 X 7 FC Molenbeek Girls. In de bus op weg naar de wedstrijd brengt Sakina haar ploeggenoten meteen in de sfeer. Ze scandeert: “Nous sommes Molenbeekois et nous allons gagner.” Niet veel later winnen ze inderdaad de Belgische beker. De documentaire gaat niet over voetbal, maar over in jezelf geloven en doorzetten ondanks tegenslagen en obstakels. En zo kan zelfs het fel geteisterde Molenbeek een trofee in de wacht slepen. Sakina draagt geen hoofddoek – “dat is iets tussen mij en God” –  en neemt zoals elke tiener een selfie van zichzelf en haar beste vriendin. “Het leven gaat vooruit en je moet mee”, besluit ze.

Je vindt alle bijdragen op BXL Open View.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.