Categorieën
Podium

Een nieuwe politicus is opgestaan

Vrijdag vond in de KVS de première van Onbezongen plaats, een karakterschets van de homo politicus. Toneel en politiek, deze Brusselse blogster was meteen verkocht.

Genietend van wat fris werden we meteen ondergedompeld in de politieke beau monde, met genodigden uit de partijpolitiek die ons allen bekend zijn. Bert Anciaux en Guy Vanhengel haalden zelfs het laatavondjournaal met hun impressies over het stuk.

Valentijn Dhaenens laat ons kennis maken met de rasechte politicus. Bij het begin van het stuk, komt hij op en verwelkomt meteen het publiek met een speech, om achteraf in interactie met de persoon achter de schermen de bedenking te maken of de speech al dan niet verstaanbaar is en het vakjargon niet te veel de overhand neemt. De campagne woedt ondertussen volop. Slaagt de politicus er voldoende in om zijn boodschap naar het grote publiek over te brengen? Wat kan volgende keer beter? De politicus gaat samen met zijn communicatieteam op zoek naar antwoorden, waarbij reflectie en overleg centraal staan.

Niet alleen de politicus wordt belicht, maar ook de mens erachter. Er volgen regelmatig videogesprekken waarbij het niet meteen duidelijk is of het over de vrouw van de politicus gaat. Macht erotiseert blijkbaar, en wat volgt zijn meerdere gesprekken van liefde, gemis, opwinding. Een schandaal met pornografische foto’s luidt uiteindelijk de politieke ondergang in. De kiezer heeft de homo politicus nodeloos afgestraft. Wat volgt is een laatste afscheidsspeech.

Onbezongen is een goed stuk. Het heeft ons geen moment verveeld. Misschien liggen de clichés en de voorspelbaarheid er soms iets te vingerdik op, maar Valentijn Dhaenens heeft ons meer dan overtuigd. Wat ons betreft is een nieuwe politicus opgestaan.

Onbezongen, van en met Valentijn Dhaenens en met een tekst van Vincent Stuer, is nog te zien in de KVS op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober. Daarna gaat de monoloog op tournee door Vlaanderen.

Share