Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Een nieuwe start voor Itinéraire Bis Gourmand

Groenten fermenteren is, cru gezegd, het gecontroleerd laten rotten van voeding. De techniek uit grootmoeders tijd is bezig aan een revival. Itinéraire Bis Gourmand produceert glazen potten met bijvoorbeeld gefermenteerde rode biet en sinaasappelschil of venkel en kurkuma. Het bedrijfje zamelt via crowdfunding geld in om een eigen productieatelier in te richten.

Initiatiefneemster Emilie Jaworski, een Franse antropologe met Poolse roots, is helemaal overtuigd. “In Polen, waar mijn familie oorspronkelijk vandaan komt, is fermentatie nooit weggeweest. Denk aan zure augurkjes en de bekende rodebietensoep barszcz, waarvoor fermentatiesap gebruikt wordt. De voedingswaarde van gefermenteerde groenten is gewoon heel hoog. De mogelijkheden zijn bovendien onuitputtelijk. Ik haal veel voldoening uit mijn experimenten”, vertelde ze aan Bruzz.

Itinéraire Bis Gourmand produceert momenteel in de co-workingkeuken Co-oking in Anderlecht en verkoopt zijn producten onder meer in de biowinkels Sequoia en Porte de la Tortue, in de supermarkt voor lokale producten Belgomarkt en in de webshop eFarmz. Emilie en haar partner Pierre De Almeida, die vroeger kok was bij het vegetarische restaurant Dolma, wonen met hun zoon buiten de stad in Dworp (Beersel), waar ze een weelderige moestuin hebben, kippen houden en hun eigen honing produceren.

Nu het huis naast haar vrijgekomen is, wil Emilie de productie van groentebokalen naar de garage van dat huis verhuizen. Ze wil er ook fermentatieworkshops aanbieden en sensibiliseren rond gezonde en duurzame voeding. Ze werkt daarvoor samen met partners zoals de vegetarische start-ups Yumm’Eat en Bouche B (die samen in een artikel in Bruzz aan bod kwamen) en Fermenthings, de fermentatiewinkel van Yannick Schandené en Julien Vandamme in Jette.

De ultieme droom van Emilie: een heuse ranch waar ze schapen houdt en kaas maakt en gasten kan ontvangen in een hotel-restaurant. Maar eerst het nieuwe productieatelier inrichten en behoorlijk uitrusten, zodat het voldoet aan de voorschriften van het Voedselagentschap.

Meer info vind je op de website en de Facebook-pagina van Itinéraire Bis Gourmand. De crowdfundingcampagne op MiiMosa loopt nog een week.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.