Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle Reizen & Toerisme Sport

Waar kunnen we in 2020 in openlucht zwemmen?

In de zomer was er aan BOZAR een mini-pop-upzwembad, maar het mag iets meer zijn. Zoals bekend, ijvert Pool is Cool voor een openluchtzwembad in Brussel tegen 2020. Al 2.400 mensen tekenden de petitie daarover. De Brusselse vereniging organiseerde er onlangs een gespreksavond over met presentaties over ervaringen in Londen en Parijs en een debat met politici van verschillende partijen en de Brusselse stadsbouwmeester Kristiaan Borret.

Pool is Cool formuleerde zes ideeën voor de toekomst van openluchtzwemmen in Brussel:

  • een zwemvijver in Neerpede
  • een klassiek groot buitenzwembad in Beekkant / Weststation, bereikbaar met alle metrolijnen van Brussel,
  • een drijvend zwembad in het kanaal aan het Vergotedok
  • een natuurlijk gefilterd zwembad in de vijvers van het Terkamerenbos
  • eenvoudige toegang voor zwemmen in het propere kanaalwater (in de toekomst) aan Biestebroek
  • een zwembad op het dak van de toekomstige Abattoir-gebouwen, waar het gebruik van de restwarmte van de koelkamers het openluchtzwembad het hele jaar door zou kunnen verwarmen

De vereniging stelde vast dat iedereen de rol erkent van openluchtzwemmen als een sociale activiteit die Brusselse burgers kan samenbrengen. Zwemmen in openlucht wordt ook gezien als een manier om nieuwe stedelijke ontwikkelingen zichtbaar en bekend te maken bij de bevolking. Deze strategie moet worden gecombineerd met een sterke betrokkenheid van de plaatselijke bewoners voor een sterke verankering van de zwemplekken in hun buurt. Terwijl zwemplekken gebouwd en beheerd kunnen worden door openbare, particuliere of zelfs collectieve initiatieven, moet de betaalbaarheid voor alle burgers in Brussel worden gewaarborgd door middel van financiële betrokkenheid en toe-eigening van de publieke sector. Ook blijkt de bereikbaarheid met het openbaar vervoer cruciaal voor het succes van zwemplekken op de grootstedelijke schaal van Brussel.

Pool is Cool wil verder aan de kar trekken. “Aan de ene kant zullen wij allerlei stakeholders samenbrengen om kennis en gegevens te verzamelen om zo de besluitvorming rond openluchtzwemmen te ondersteunen. Aan de andere kant zullen we ontwerpmatig onderzoek uitvoeren om de voorgestelde scenario’s te testen in de praktijk. Verwacht van ons een nieuw voorstel voor stedelijk zwemmen in de zomer van 2018, ergens in onze stad!”

Pool is Cool heeft een website en is actief op Facebook, Twitter en Instagram.

Share