Categorieën
Brussel Actua Podium

Zinnema heropent zijn deuren

Zinnema, het voormalig Vlaams Huis voor Amateurkunsten, heropent na een grondige renovatie zijn gloednieuwe deuren op vrijdag 19 januari. Volgende week dus! Om dat te vieren presenteren ze twee dagen en nachten vol artistiek lekkers.

We treffen artistiek coördinator en choreograaf Jan Wallyn voor een rondleiding in het gebouw in wording. Vijftig jaar geleden was het een bioscooptheater ofte cinema. ‘Zinnema is een werkplek voor artiesten die in eerste instantie niet actief zijn in een professioneel circuit.’, duidt Wallyn. De disciplines betreffen voornamelijk theater en dans. ‘Zowel vrijetijdskunstenaars als amateurs met professionele ambities kunnen hier terecht. Er zijn zoveel fantastische talenten die niet op de gerenommeerde podia terechtkomen omdat ze de juiste opleidingen niet hebben gevolgd. Wij zorgen voor de brug naar de professionele wereld. En met succes.’ Zinnema zorgt voor advies en begeleiding, voorziet professioneel materiaal en stelt repetitieruimtes en opnamestudio’s ter beschikking van de kunstenaars. Jaarlijks selecteert de organisatie een achttal projecten die coaching, een werkbudget en een creatieruimte krijgen.

De renovatiewerken zijn nog volop aan de gang. De eerste indrukken zijn veelbelovend. Een strak en stijlvol kader herbergt flexibele en multifunctionele ruimtes met focus op performance, ontmoeting en interactie tussen artiesten en bezoekers. Een lange wand in de foyer mocht sneuvelen ten voordele van vers glas en natuurlijk daglicht. En er komt een ‘patio’ of buitenruimte van 100 m2, waar zowel een terras als openlucht concertruimte wordt voorzien. De valse plafonds werden eruit gegooid. De basiskleur wordt zwart, met lichtaccenten en houten details. Aan de voorlopig nog gesloten ingang (aan de Veeweydestraat) is ook een klein houten podium gebouwd waar in de zomer openluchtperformances kunnen bloeien. ‘Er komt ook een nieuw logo buiten, haaks op de muur, zodanig dat we zichtbaar zijn in de straat. Vroeger kon je niet zien dat Zinnema hier was, tot je voor de deur stond’, stelt Wallyn.

Het openingsweekend

De inwijding van het nieuwe gebouw wordt in vol ornaat gevierd en uitgebreid gedeeld met de bezoekers. ‘De kick-off van het openingsweekend start op vrijdag 19 januari, met een sleepover voor 30 deelnemers. Die is al helemaal uitverkocht, de eerste 25 plaatsen waren na 25 minuten al weg’, lacht Wallyn. ‘Het wordt een magische ervaring. De artiesten zullen de deelnemers naar de scène begeleiden, waar voor ieder een bed wordt voorzien. Ze krijgen tal van performances te zien, zoals luchtacrobatie, dans en een volledige eclips van de maan doorheen de nacht.’

De volgende ochtend worden de bezoekers op artistieke wijze wakker gemaakt en kunnen ze genieten van een brunch, alsook van was- en plasgelegenheid. In de namiddag wordt een artiestencafé gepland voor de kunstenaars in residentie, met focus op interactie en kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines. ‘Als je carrière wil maken als artiest is het uitbouwen van een netwerk ontzettend belangrijk. Daarom voorzien we dit moment’, zegt Wallyn.

Zaterdagavond brengt een korte openingsspeech van Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, en een programma boordevol muziek, beeldende kunst, film, dans, workshops en een afterparty. Enkele ronkende namen als Ish Ait Hamou en Yves Ruth (So You Think You Can Dance) zijn daarbij van de partij. Een bijzonder moment is ook de vrijlating en bijhorende verrassingsperformance van vier kunstenaars die daags ervoor in een black box (studio 2) worden opgesloten en 24 uur de tijd krijgen om hun optreden van scratch te bedenken en voor te bereiden. Op 20 januari om 19.30 uur worden ze voor het publiek gegooid.

Wie er zaterdag bij wil zijn, kan zich gratis registreren op de website van Zinnema. Opgelet: de maximumcapaciteit telt 349 entrees. Bij deze, rep u naar www.zinnema.be.

ZINNEMA Open talentenhuis in Brussel – Veeweydestraat 24-26 1070 Anderlecht

Share