Categorieën
Met minder woorden

Aktetas

Niet iedereen is gastvrij in dit land.
‘Mensen met een kleurtje moeten terugkeren,’ zeggen sommige mensen.
of:  ‘We zijn de nieuwe Belgen liever kwijt dan rijk.’
Anderen zeggen: ‘Nieuwe Belgen mogen blijven.’
‘Als ze het werk doen dat andere Belgen niet doen.’
‘En als ze geen rommel maken.’

Moet je horen wat mij overkwam.
Ik ben vaak in het Noordstation.
Ik neem er de bus.
Ik werk aan de rand van Brussel.
De bus brengt me er heen.
Niemand doet moeilijk tegen mij.
Vrijheid blijheid,
tot ik voor de grote boodschap het openbaar toilet binnenga.

 

 

 

 

 

 

 

Een wc-madam met zwarte huidskleur is er de baas.
Het is er niet echt proper.
Ik laat mijn aktetas achter bij de deur.
Ik kom terug en wat zegt de dame:
‘Mijnheer. De volgende keer neem je die aktetas maar mee naar binnen.’

Waarom zei ze dit?
Ik weet het niet.
Misschien maakte ze hetzelfde mee.
Ze kon haar bagage niet zomaar ergens neerzetten.
Nu neemt ze wraak.

In de rubriek Met minder woorden schrijven we teksten in een duidelijke taal. Voor mensen die Nederlands leren en alle anderen. We werken samen met het Huis van het Nederlands en de website Nederlands Oefenen in Brussel (websiteFacebook-pagina).

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: Gosts (Tom, Some rights reserved), Aktetas (Michel)

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.