Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle

De Brusselse Lente: doe iets voor de stad en haar inwoners

Het is weer bijna lente volgens het kalenderjaar. Tijd om de spieren te stretchen, de knapzak te vullen en de wereld in te trekken. En om aan vrijwilligerswerk te doen. De tijd van met het vingertje te wijzen is voorbij, praten en schrijven is niet voldoende. Deze lente gaan we handelen.

Ik heb heel mijn jeugd aan vrijwilligerswerk gedaan. Daarom weet ik dat, naast de vaste structuren, de lente vaak een moment is om te beginnen met vrijwilligerswerk. Hierbij geef ik een lijst van activiteiten die je in Brussel kan doen als vrijwilliger. Ik kan zeggen dat ik het meeste al heb gedaan en er geen moment spijt van heb gehad.

1) Hulp aan vluchtelingen

Je kan kiezen om je met migratie bezig te houden, en dat is een zeer valabele optie. De laatste crisis hebben we nog niet meegemaakt. Er is dus werk aan de winkel en de laatste jaren hebben  genoeg bewezen dat je daarvoor in Brussel kan blijven. Hulp aan vluchtelingen kan je doen door hen te helpen met onderdak, een gaarkeuken te organiseren, dagactiviteiten te organiseren.

Bv. Dokters de Wereld en Platforme citoyenne de soutiens aux réfugiés Bruxelles

2) Duurzaam leven

Tegelijkertijd met de migratierevolutie, speelt er zich in Brussel een ecologische revolutie af. De voorbeelden zijn legio hoe de stad duurzaam gemaakt wordt. Er is nog een lange weg af te leggen en iedereen kan daar zijn steentje toe bijdragen als Brusselaar of buitenlander. Deze geleidelijke evolutie doet nog steeds zeer veel jonge mensen hun hart sneller kloppen en het is zeker een sector waar jongeren aan kunnen bouwen in Brussel.

Bv. Färm en Molenbike Local and Fair Transport

3) Ouderenzorg en mindervalidenzorg

Ouderenzorg en mindervalidenzorg worden vaak vergeten in de drukte van de stad. Deze mensen zijn er ook en je hoeft niet per se in de zorg te zitten om iets te doen. Ga eens schaken met iemand of neem een bejaarde mee naar een park of ga pingpongen met jongeren met mentale problemen. Het zijn kleine bijdragen die veel doen. Het is zeer moeilijk voor deze mensen om in onze haastige maatschappij hun plaats te vinden, maar kleine daden doen wonderen.

Bv. Sint-Alexius Elsene

4) Steun aan daklozen

Steun aan daklozen is zeer belangrijk. Deel eten uit of werk mee met SamuSocial. Ze hebben misschien een slechte naam, maar ze leveren nog altijd goed werk. En als je liever in iets kleins werkt, er zijn eindeloos veel vzw’s die zich met de Vierde Wereld bezighouden in Brussel.

bv. Jamais sans Toit

5) Cultuur verspreiden

Voor cultuur is er tegenwoordig geen geld, dus ga voorlezen, neem vluchtelingen mee naar het toneel, ga liedjes zingen met bejaarden. Cultuur is niet alleen een tijdverdrijf, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van de mens, want cultuur is er niet alleen om geconsumeerd te worden.

bv. Kuumba

6) Sport stimuleren

Ben je een kei in sport, begin een groep op Facebook om mensen te stimuleren om te sporten of yoga te beoefenen. Er zijn parken genoeg en het belooft weer een mooie zomer te worden. Niets beter dan na het werk of in het weekend te sporten. Vergeet zeker de sociale inclusie niet bij je activiteiten. Soort zoekt soort, maar in Brussel mag je wel eens een uitzondering maken.

bv. Les Gazelles de Bruxelles

7) Ontwikkelingshulp

Organiseer een feestje voor een goed doel of laat eens een spreker komen naar je favoriete jeugdhuis of zaal. Als je na de vakantiejob nog tijd hebt, ga dan een zuid-ervaring opdoen. Daarvoor zijn verschillende organisaties ter beschikking, maar zorg dat je goed omkaderd bent en denk twee keer na. Je zou toch niet willen dat ze je voluntarisme aanwrijven.

Bv. Vacature bank 11.11.11.

8) Slachtofferhulp

Er zijn altijd mensen nodig met sterke zenuwen voor slachtofferhulp. Je kan dit doen via de telefoon. Er zijn altijd mensen nodig om mensen in urgente problemen te helpen. Vergeet zeker niet dat je hiervoor wel matuur genoeg moet zijn.

bv. CAW – Slachtoffer Hulp

9) Properheid van de stad

Help bij de properheid van de stad. Als je gaat lopen, neem een zakje mee om vuilnis mee op te rapen, maar zorg vooral dat je zelf niets op de grond smijt. Het is natuurlijk het werk van de straatvegers, maar gun die mensen ook een rustige lente of zelfs vakantie.

10) Natuurbehoud

Geniet van een vakantie in het groen, doe aan natuurbehoud, geniet van de natuur, leer erover en draag iets bij tot ons ecosysteem. Brussel heeft ook een ecosysteem, bestudeer het! Het is niet omdat de muren in de stad knaagdieren bevatten dat we qua ecologie aan monocultuur doen. Ik zie regelmatig vossen in Brussel.

Bv. JNM Brussel en Natuurpunt

11) Mensenrechten

Schrijf een brief bij Amnesty International. Help een journalist in gevaar in Latijns-Amerika, sta op voor vrouwenrechten in Afrika. In Brussel is er veel te doen rond mensenrechten, en gewoon al het feit dat je in de hoofdstad van Europa zit, geeft je extra punch voor je werk. Mensenrechten zijn een belangrijk wapen om een vreedzame wereld te verwezenlijken.

Bv. Amnesty International

Steek deze lente je handen dus uit de mouwen. Er is genoeg te doen in Brussel. Iedereen heeft elkaar nodig.

Willemjan Vandenplas is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.