Categorieën
BrusselBlogt.be

Hip hoi hoera! Zestig jaar Expo ’58

Zestig jaar geleden stond België in het teken van Expo ’58, vandaag nog altijd een cruciaal breukmoment in onze modernisering. Naar aanleiding hiervan worden verschillende events georganiseerd. Het Atomium viert zijn zestigste verjaardag met een trilogie-Expo: People of 58, graphic of 58 en Podium 58. Maar ook de fanaten hebben er aandacht voor, zo zal François Van Kerckhoven op zaterdag 14 april zijn nieuw boek ‘De wereld van Expo 58’ voorstellen in GC Nekkersdal. Hij heeft waarschijnlijk de meest uitgebreide Expo-verzameling van het land. 40 jaar geleden begon hij met verzamelen, per toeval wanneer hij een foto van zijn moeder, grootmoeder en zichzelf vanop de Expo terugvond. Meer dan 13 000 objecten later is hij niet meer te stoppen.

Wat mogen we van jouw nieuwe, rijkelijk geïllustreerde boek verwachten?
De lezer zal in het boek een rondgang maken, zeg maar reis, doorheen de wereldtentoonstelling van toen. We bezoeken zowat alle paviljoenen, paleizen en gebouwen en aan de hand van beeldmateriaal geeft het boek een zicht op de vorm van de gebouwen, de bijzondere architectuur van de Expo, en de grootsheid van het evenement. Er zijn ook veel weetjes in het boek verweven en er worden verschillende gangbare clichés rond de Expo bevestigd, ontkracht of rechtgezet. De verzamelaar of jaren ‘50-addict komt ook aan zijn trekken, achteraan zijn er verschillende verzamelstukken opgedeeld in categorieën, echter zonder de pretentie om een Expo-catalogus te willen zijn.

Wat voor verzamelstukken heb je allemaal?
De meer dan 13 000 stukken zijn natuurlijk niet allemaal 3D-voorwerpen. Er zijn ook vele papierwaren, textielwaren en boeken bij. Het zijn wel allemaal items uit 1958 die tijdens de expo als souvenir werden uitgebracht of zaken die op de expo zijn gebruikt. Een mooi voorbeeld is de typemachine die de secretaresse van Directeur-Generaal Moens de Fernig gebruikte. Speciaal door fabrikant Adler werd aan haar typemachine een speciale toets toegevoegd met de exposter. Bekender zijn de viewmasters en de schijfjes, maar niet iedereen kan zeggen dat hij het schijfje van Finland heeft. Dit werd gemaakt als voorbereiding op een reeks schijfjes met per schijfje een paviljoen. Dit is nooit echt grootschalig uitgebracht en zo werd er enkel het Fins schijfje gemaakt op een zeer kleine oplage wat het natuurlijk zeer gegeerd maakt onder de verzamelaars en expo fanatiekelingen.

Welke waren voor jou de bijzondere paviljoenen?
De meest opvallende paviljoenen waren dat van de USA en USSR, dewelke de grootste waren van alle buitenlandse paviljoenen. Zeer opvallend was ook het tempeltje van Thailand dat op een soort niemandsland was geplaatst en wel uit het niets leek op te rijzen. Zeer frappant waren de paviljoenen van Noorwegen en Finland. Ze hadden hun gebouwen vlak naast elkaar opgesteld en opmerkelijk aan hun bouwstijl was dat de beide gebouwen volledig uit hout bestonden.

Hoe bijzonder is de Expo van toen voor de Brusselaar vandaag?
Brusselaars, maar ook alle Belgen dragen nog steeds de gevolgen van de Expo in de positieve zin. Denk maar aan de televisie die door de Expo volledig doorbrak, telefonie en telex werden goed ingeburgerd, reizen werd een jaarlijks weerkerende gebeurtenis en vergeet niet dat Brussel door de vele infrastructuurwerken ontsloten werd voor het gemotoriseerd vervoer. Minder spectaculair was dat men de coca cola leerde kennen, het softijs, de filterkoffie, en het Expobrood dat zelfs tot eind jaren ’70 nog werd verkocht.

Je brengt ook een film mee naar je boekpresentatie, waarover zal deze gaan?
De film schetst een beeld van de gehele Expo. De grote wegenwerken, het opbouwen van het expoterrein, de opening door Koning Boudewijn, flaneren langs de lanen en gebouwen en het einde met de afbraakwerkzaamheden. Dit alles met de gepaste achtergrondmuziek. Vele van deze filmbeelden worden voor de eerste keer vertoond.

 

De boekvoorstelling vindt plaats op zaterdag 14 april van 15u30 tot 18 in GC Nekkersdal.
Meer info:
https://www.witsand.be/boekpresentatie-de-wereld-van-expo-58.html

Share