Categorieën
Duurzaamheid Onderwijs People & Lifestyle Reizen & Toerisme

Waarom nog vegetariër worden anno 2018?

Brusselblogger Willemjan besloot vandaag om bewust vegetariër te worden, omdat hij dat onbewust eigenlijk was, maar het toch nog eens publiek moest maken. Het relaas van een bewuste keuze die eigenlijk onbewust al gemaakt was.

Het begon allemaal in São Paulo in Brazilië. Daar leeft de grootste gemeenschap Japanners buiten Japan. Dat wil zeggen sushi, en veel sushi. Ik, die in België niet tot de categorie behoorde die sushi kan eten op regelmatige basis, was verkocht aan de Japans-Braziliaanse sushi.

Dus ik begon vis te eten in een nog nooit geziene hoeveelheid. In São Paulo vind je sushi tegen elke prijs. Ik had om de hoek van mijn hostel een Japans restaurant, waar ik voor 8 euro à volonté kon eten. Met het ontbijt van het hostel was dat dan ook mijn maaltijd voor de dag.

Toen ik in Brussel weer alleen woonde en kon kiezen tussen vlees of vis, koos ik altijd vis. Ik at 4 maal vis per week, 2 maal kippenschnitzel en één maal rood vlees bij mama of papa.

Het was eerder de bedoeling om minder koolhydraten te eten. Dat lukte. Nu is het dus de bedoeling om vlees te schrappen uit het dieet. Je zou dan kunnen denken; waarom word je dan geen veganist?

Omdat onderzoek de laatste jaren heeft uitgewezen dat eieren en boter eigenlijk niet ongezond zijn. Veganistisch of vegetarisch voeding is ook niet duurzamer dan bijvoorbeeld een intelligente gezonde duurzame maaltijd op basis van dierlijke producten.

Zo kopte NRC Handelsblad dat één amandel 4 liter water kost. Dat wil zeggen dat het vervangen van dierlijke producten door noten eigenlijk niet zo duurzaam is. Daarom pleit ik voor een intelligente duurzame maaltijd en wil ik niet meer de scheidingslijn maken tussen dierlijke producten of vlees en niet dierlijk omdat die eigenlijk niet bestaat.

Als je ‘animal friendly’ wil eten, waarom niet? Zie dat het gezond blijft, zorg ervoor dat je alle essentiële proteïnen binnen hebt! Als je duurzaam wil eten, eet dan bv. 4 eieren per week als vegetariër, maar geen amandelen! Als je vlees wil eten, waarom niet, maar zie dan dat je compenseert op duurzaamheid door bijvoorbeeld geen amandelen te eten als dessert.

Het beste dat je kan doen is normaal eten, maar als je lijdt aan obesitas, een bepaalde stofwisselingsziekte of chronische ziekte, kan je best je dieet aanpassen en natuurlijk ook als dierenrechten een issue zijn. Als je niet met dierenrechten bezig bent, niet met ecologie bezig bent, kies dan voor normaal eten. Dat is het gezondste. Bekijk het allemaal niet absoluut, maar intelligent.

De scheidingslijn zou dus niet op basis van dierlijke producten moeten liggen, want veganisme is ook niet altijd duurzaam.

Willemjan Vandenplas is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.