Categorieën
Brussel Actua Podium Resto, Café & Uitgaan

Arabisch boekencafé in de steigers

Het is in Brussel niet gemakkelijk om Arabische literatuur en boeken over Arabische wetenschap, politiek, kunst en filosofie, hetzij in originele versie, hetzij in vertaling, te vinden. Lagrange Points wil dat hiaat vullen met een boekenwinkel annex culturele ontmoetingsplaats.

Oprichter is Feras Abo Dabboseh (31), een politicoloog uit Syrië die in Elsene woont. Hij verzamelde een aantal vrienden rondom zich om een vzw op te richten. Het team is heel divers qua nationaliteit, leeftijd en achtergrond. Het Arabische boekencafé wil toegankelijk zijn voor een even gemengde groep van geïnteresseerden, onder meer door allerhande culturele activiteiten te organiseren.

De naam van de plek is daarom bewust niet Arabisch. Een Lagrangepunt is een plaats in de ruimte waar een object een stabiele positie kan behouden ten opzichte van twee hemellichamen die rond een gezamenlijk zwaartepunt draaien, zoals de zon en de aarde. Het café wil ook een universum creëren in harmonie met de kosmopolitische sfeer in de stad. Een inspirerend voorbeeld is de Italiaanse boekenwinkel Piola Libri in de Europese wijk, waar je terecht kunt voor een glas wijn of een maaltijd en al eens een optreden kunt meepikken.

Feras vluchtte in 2013 op legale wijze uit Syrië nadat hij in België een studiebeurs had gekregen. Hij verklaarde aan Bruzz dat Brussel hem aan zijn vroegere thuisstad Damascus herinnert: “Brussel heeft ook een lange geschiedenis en is open, divers en gematigd qua religieuze opvattingen. Het is de ideale Europese hoofdstad, al zijn de contrasten tussen rijk en arm, mooi en lelijk wel erg groot. Ik voel me in Brussel welkom. Ik ben er just another person. Mijn Duitse vriendin steunt me door dik en dun. Ik moet enkel nog aan mijn Frans en Nederlands werken.”

Lagrange Points is nog op zoek naar een geschikte locatie. Met een geslaagde crowdfundingcampagne wil het initiatief aan geloofwaardigheid winnen om het financiële plaatje rond te kunnen krijgen. Tachtig procent van de vooropgestelde 10.000 euro is al verzameld.

Meer info vind je op de website en Facebook-pagina. Steunen kan via de crowdfundingpagina van KissKissBankBank.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.