Categorieën
Brussel Actua Brussel-Stad Podium

Centre Pompidou Brussel: kunst in spectaculair gebouw

Sinds afgelopen weekend heeft de Belgische hoofdstad er een museum bij: het Kanal Centre Pompidou. De Franse tempel voor moderne kunst nam de oude garage van Citroën onder handen en creëerde hier de expo Kanal Brut. Weliswaar tijdelijk voor een jaar, want dan gaat het minstens vijf jaar lang dicht voor verbouwingen. Nu kan men nog dit gebouw in oorspronkelijke staat bezichtigen. We gingen alvast een kijkje nemen tijdens het openingsweekend. (Tekst en foto’s: Jochem Oomen)

Kanal Brut is een gewaagde expo.

Ook de mens die niet geïnteresseerd is in moderne kunst, kan hier al dolend door het gebouw genieten van oude architectuur.

Het gebouw is zo groot dat suppoosten zich er per fiets verplaatsen.

Het Kanal Centre Pompidou is wat anders dan andere musea: sommige werken mag je aanraken en zelfs gebruiken, zoals deze banken.

Door de kunstwerken heen kun je naar de overkant van het kanaal kijken.

Het lijkt er op dat de buurt in volle ontwikkeling is.

Hoewel veel mensen erg blij leken te zijn met de komst van deze nieuwe cultuurtempel, was er ook vanuit onbekende hoek een tegengeluid te horen.

Hier stond: “Stop gentrification – notre ville n’est pas a vendre” (“Stop gentrificatie – onze stad is niet te koop). Nog voor de deur openging, werd deze slogan verwijderd.

We zullen zien wat de komst van het Centre Pompidou in Brussel teweeg gaat brengen. Makelaars en huiseigenaren adverteren er maar al te graag mee dat hun aangeboden goed zich in de directe nabijheid van dit museum bevindt. Gaat de buurt veranderen? Komen er meer kapitaalkrachtige mensen? En wat met de minder gegoede mensen? We zullen het wel zien in de toekomst. In ieder geval hebben we er dit jaar een interessante attractie in de stad bij.

Kanal Centre Pompidou (Akenkaai, 1000 Brussel) is open van woensdag tot maandag, van 12 uur tot 20, 22 of 24 uur.

Share

Door Jochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.